banner392

Ölüme terk edilmiş köpekler yardım bekliyor.

Pamukova ya başka illerden kamyonlarla getirilen ve Orman köylerine yakın alanlara bırakılan köpekler köylere saldırıyorlar. Köylerde yiyecek bulamayan köpekler açlıktan ölüyorlar. Köylüler ise bu köpekleri besleyemediklerini söylüyorlar. Yetkilileri ve hayvanseverleri terk edilmiş köpekleri kurtarmak için yardım etmeye çağırıyorlar.

Ölüme terk edilmiş köpekler yardım bekliyor.
 Uzun süredir Pamukova ya başka illerden kamyonlarla köpek bırakıldığı şikayetleri üzerine olayı yerinde görmek için gittiğimiz. Mesruriye, Çilekli, Bakacak, Eskiyayla köylerinde izini bulduğumuz köpeklerin bir kısmı köye yakın yol kenarında köprü altında sığınmış halde hasta ve ölümle pençeleştiğini gördük. Mesruriye köyü yakınlarında köprü altında yol kenarında bir yudum ekmek bekleyen hasta ve zor yürüyen köpekler gördük.

Çilekli Orman deposu ile Mesruriye köyü arasında yollarda ölmüş çok sayıda köpeğin birkaç gün önce donmuş olarak gördüğünü ve bu duruma çok acıdığını söyleyen Süleyman Bıyıklı “Birkaç gün önceydi. Köyden Pamukova ya gitmek için yola çıktım; ancak hava çok soğuktu. Hatta geceden kar düşmüş kıra olmuştu. Çilekli deposuna yaklaştığımda donmuş halde 3 tane köpek vardı. Cansız şekilde duran donmuş köpekleri görünce içim sızladı. Yapacak bir şeyim yoktu oradan ayrıldım. Ama şimdi onlar burada yoklar, sanırım gece kurtlar ölü köpekleri yemiş olabilirler” dedi.

Yine Pamukova ya 20 km kadar uzakta olan Çilekli Orman Deposundaki bekçi birkaç gün önce gece saatlerinde kendi bekçi köpeğinin salması sonucu dışarıya çıktığını söylüyor. Dışarıda çok sayıda köpeğin Orman Deposu alanına girmiş olduğu gördüğünü, kendi köpeğinin onlara saldırdığını ama kalabalık köpeklere karşı hırçınlaştığı için aşırı şekilde harladığını söylüyor.

Sürü şeklinde ki köpekleri oradan uzaklaştırmak için uzun süre çaba harcadığını söylüyor. Köpeklerin nereden ve nasıl geldiği konusunda tam bilgisi olmadığını söyleyen depo bekçi Zeki Şentürk o gece kendi köpeğinin sürü köpeklerle yaptığı kavga yüzünden çeşitli yerlerinden yaralandığını gösteriyor.

Mesruriye köyü yakınlarında rastladığımız köy muhtarı Kenan Pir İse köye yakın bir yerde yol kenarında hasta halde duran ve geçenlerden yemek bekleyen köpeği göstererek “işte bu köpek de yabancı köye giremiyor. Ancak gördüğünüz gibi felç olmuş şekilde yaşamını sürdürmeye çalışıyor.”diyor.

Köpeklerin nereden getirildiğini ise göremediklerini ancak gece yarısı haftada bir defa bu şekilde kamyonlarla köpeklerin gece getirilip boş alana bırakıldığını görenler den duyduğunu söylüyor.

Muhtar yetkililere ve hayvanseverlere çağrıda bulunuyor. Bu köpeklerin bu bölgeye getirilip bırakılmasının sona erdirilmesini istiyor.

Köyün içine girdiğimizde köyde yaşayan az sayıda insanla karşılaşıyoruz. Köpekleri sorduğumuzda aldığımız yanıtlar çok ilginç. Köyde kışın birkaç hanenin kaldığını söyleyen İsmail Kibar köpeklerin Kocaeli den getirildiğini görenler olduğunu söylüyor. Ancak köyde bulunan kendi köpeklerinin bu köpeklerle kavga ettiğini kendi köydeki köpeklerin gelenleri köye sokmamaya çalıştıklarını bunun için sıksık köpek dalaşları olduğunu söylüyor. Aç kalan köpeklerin köyde tavukları yemek için kümeslere kadar girdiklerini de söylüyor.


Köpeklerin barınaklardan geldiği belli oluyor. Bizi görünce hemen yakınımıza geliyorlar. Bir yudum yiyecek ve biraz ilgi için kemikleri bir birine girmiş köpekler insana sürünmeye çalışıyorlar. Ancak hasta ve yaralı oluşları yüzünden köylülerde onlara yaklaşmaktan korkuyorlar. Bazılarını kendi imkanları ile bakmak için zaten evlerine almışlar.

Pamukova’dan uzak olan bu orman köylerine yakın bırakılmış, bir kısmı bir köşede ölmüş, bir kısmı da can çekişen bu köpeklerin kulaklarında küpeleri var. Bölgeye gitmeden önce veterinerlerden öğrendiğimiz kadarı ile küpelerin üzerinde yazılan il plaka numaraları olacağı bu numaraların ise nereye ait olduğunun işareti olduğunu öğrendiğimiz için köpeklerini kulaklarındaki küpelere baktığımızda 41 olduğunu peşinden ise 41-02, ile en son 41-102 olduğunu yaşayan köpekte görüp onu fotoğraflıyoruz. Ölmüş olan ve göremediklerimiz ise 41-01 ile 41-102 arasında olan köpekler olduğu ve köylere gece yarısı arabalarla getirilmiş 100 lerce köpek olduğunu tahmin edebiliyoruz. Köylüler ise zaten gördükleri sayının 20 ve 30 gibi grup olarak telaffuz ediyorlar.

Konuşanlar bu köpeklere bir an önce yetkililerin ve hayvanseverlerin sahip çıkmasını istiyorlar.

İŞTE PAMUKOVA’NIN ORMAN KÖYLERİNDE KALAN KÖYLÜLERİN TERK EDİLMİŞ KÖPEKLERLE İLGİLİ KONUŞTUKLARINI DİNLEMEK İÇİN (Alttaki videoyu kıtlayın)

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2014, 00:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
alıfuatpasalı
alıfuatpasalı - 10 yıl Önce

kım olcak beledıyeler barınana dıye toplayıp ıneyle uyusturup oralara bırakıyo

SIRADAKİ HABER