banner392

Pamukova çiftçisi Kinoa yetiştirmeye başladı.

Pamukovalılar tarım ve ziraat alanında tek başına adımlar atmaya devam ediyor. Pamukova İsabalı köyünden Rafet Uysal ilk defa Peru’dan getirdiği insan yaşamı için çok önemli bir tahıl olan Kinoa Bitkisi yetiştirmeye başladı.

Kinoa bitkisi Pamukova da yetişecek mi? Pamukova kavunu ve yeni nesil üzüm bahçeleri üzerine şöyleşi,

İsabalı köyü sınırları içinde kendi tarlasında deneme ekimi yaptığını belirten Rafet Uysal bu bitkinin Birlişmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından 2013 yılını Kinoa yılı olarak ilan ettiğini duyduktan sonra bu bitkiyi araştırmaya başladığını ve “insan sağlığı açısından ne kadar önmli bir bitki olduğunu öğrendim ve bitkinin tohumlarını bularak getirttim ve ilk baharda diktim” diyor.

Şimdi hasat dönemine yaklaşıldığını da ifade eden Rafet Uysal bitkinin özelliklerini şöyle anlatıyor;

“Kinoa bitkisi 1-2 metre boya kadar büyüyebilen bir tahıl türü olmasının yanında tüketilen kısmı bitkinin meyvelerinden elde edilmektedir. Dünyada önemli olmasının nedeni birçok faydalı besin maddesi içeriğine sahip olması, pirinç gibi tahıllara göre pişme süresinin 10-15 dk gibi oldukça kısa olması ve insan vücudunun ihtiyacı olan tüm aminoasitleri içermesidir. Bu uzun boylu ve aynı zamanda uzun ömürlü de olan tahıl türünün ana vatanı Peru ve Bolivya’da bulunan And Dağları bölgesidir. Burada yaşayan yerlilerin bu bitkiyi 3000-5000 yıldır kültüre aldıkları bilinmektedir. Antik kalıntılarda da Şili ve Peru’da bu bitkinin insan ve hayvan beslenmesinde kullanıldığı açıkça anlaşılmaktadır. Buradan kinoa İspanyol kaşifler sayesinde önce Güney Amerika’ya yayıldıktan sonra Avrupa ülkelerine de geçmiştir. Bitkinin iklim isteklerinden dolayı en iyi kinoa üreticisi Peru ve Şili olurken, yapılan melezlemeler sonucunda bitkinin Güney Amerika’da da yetiştirilmesi mümkün hale getirilmiştir.

Kinoa besin maddelerince oldukça zengin. İçeriğinde barındırdığı vitamin, mineral ve aminoasitler nedeniyle besleyiciliği oldukça yüksek. Diğer önemli bir özelliği de lif açısından oldukça zengin olması. Özellikle lifli olması bu tahılı diyetler için çok uygun hale getirmekte.” Diyor.

“ Bu bitki ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlamış olsa da Avrupa ülkeleri ve ABD’de yaygın bir şekilde tüketilmekte. Hatta son yıllarda insan beslenmesinde o kadar önemli hale gelmiş ki, Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü 2013 yılını kinoa yılı olarak ilan etmiş. Dünyada tüketiminin bu denli önemli hale gelmesi ve ülkemizde de yavaş yavaş tüketilmeye başlamış olması birçoğumuzun aklına kinoa nedir sorusunu getirmeye başladı. Kinoanın dünyada çok önemli hale gelmesinin en büyük nedeni ise her derde deva faydaları. Bitki hakkında ayrıntılı bilgiyi ve merak ettiklerinizi internette diye yazın karşınıza çok hemen daha detaylı bilgiler çıkacaktır.” Diyen Rafet Uysal gelecek yıl daha çok miktarda Kinoa ekeceklerine de söylüyor.

İSABALI NIN BİRDE KAVUN VE ÜZÜMÜ VAR

İsabalı da yine çok eskilerden meşhur Pamukova Kavunu olduğunu ve bu kavunun tadı ve kokusu ile Pamukova nın tanındığını söyleyen Rafet Uysal Pamukova kavunu üzerinde de çalışmalar yapıyor ve Pamukova Kavunu tohumlarını geliştirmek ve yeniden eski günlerdeki gibi Pamukova da o kavunun üretilmesine katkıda bulunmak için çalışmalar yapıyor.

Ayrıca Pamukova da son yıllarda üzümcülük üzerine yapılan yenilikleri ve yeni nesil özüm türlerini de yaptığı behçelerini gezdirerek gösteren Rafet Uysal İasabalı da yılda 800 ton gibi yüksek düzeyde üzüm üretildiğini ancak üzüm piyasasında devletten daha yakın destek ve ilgi beklediklerini de söylüyor.

İSASBALI DA RED GLOBE ÜZÜMLERİ DE REVAÇTA VE BU GÜNLERDE TAM KAPASİTE SATIŞA SUNULMUŞ DURUMDA.

Pamukova da üzümcülük konusunda ileri köylerden olan İsabalı bugünlerde üzüm hasatına başladı.

Rafet Uysal gibi çok sayıda çalışkan ve üretimde kalite üzerinde çalışan ailelerden biride Şaban Çelik ler. Şaban Çelik bu sene Red Globe üzümü üretimi konusunda ididalı yeni diktiği 5 dönüm Red Glube üzüm bahçesinden yaptığım görünterde görüleceği gibi kalite, randuman ve üzümcülük konusunda Pamukova çiftçisinin geldiği aşamayı görebiliyoruz.

Pamukova çiftçisinin tek isteği var. Yetkililerden öylesine küçük mazot desteği, gübre desteği gibi sembolik destekler yerine çiftçinin önünü açacak özellikle pazarlama konusunda Pamukova da Meyve ve Sebze Hali istiyorlar. 

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2016, 00:10

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER