banner392

Türkiye ve Perinçek kazandı

Türkiye, soykırım yalanıyla ilgili önemli bir zafer kazandı. İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek, İsviçre aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açtığı davayı kazandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, "Ermeni soykırımı tarihsel ve emperyalist bir yalandır" açıklamasının ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna karar verdi. Ermeni soykırımı yalanıyla ilgili uluslararası mahkemelerde verilen ilk karar olma özelliği taşıyan bu karar, başka ülkeleri de bağlayıcı nitelikte.

Türkiye ve Perinçek kazandı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'i haklı buldu. Soykırım yalanıyla ilgili uluslararası mahkemelerin verdiği ilk karar olma özelliğindeki AİHM kararı bugün açıklandı.

Mahkeme, "Ermeni soykırımı tarihsel ve emperyalist bir yalandır" açıklamasının ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetti.

AİHM İsviçre'nin savunmasını kabul edilemez buldu. Oy çokluğuyla alınan kararda "Perinçek - İsviçre Davası olarak adlandırılan davanın Perinçek'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildi.

Mahkeme, Perinçek'in "Ermen soykırımı uluslararası bir yalandır" açıklamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olmadığına karar verdi.

Kararda, "Önemli sorunların açıkça tartışılması, ifade özgürlüğünün en önemli özelliğidir, demokratik hoşgörülü çoğulcu toplumun temel karakteridir" denildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, soykırım yalanı ile ilgili hukuksal tartışmaya girmediğini belirtti. Kararda, bu durumun kabul ya da ret anlamına gelmeyeceği açıklandı. Mahkeme, bu konuda görüş belirtilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Perinçek, 2005 yılında İsviçre'nin "Ermeni Soykırımı yalandır" demeyi suç sayan yasayı, 200'e yakın aydın ile birlikte Lozan'da çiğnedi ve hakkında dava açıldı. İsviçre Mahkemesi'nde, 90 kilo belgeyle Ermeni Soykırımı'nın tarihsel ve emperyalist bir yalan olduğunu kanıtlayan Doğu Perinçek, buna rağmen 90 gün hapis cezası karşılığı 9 bin frank para cezası aldı.

Perinçek bu davadaki savunmasını; Rusya ve Ermenistan belgeleri ile tarihçi ve devlet adamlarının yazılarıyla savunma yaptı. Perinçek, Türkiye'nin görüşlerini kanıtlayan bu belgelerin dünyada duyulmasını sağladı.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İsviçre Mahkemesi'nin verdiği cezayı avukatları aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürdü.

Gelinen noktada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği karar, Türkiye'nin emperyalist yalana karşı mücadelesi açısından tarihi bir önem taşıyor.

AİHM'in Perinçek ile ilgili kararı, soykırım yalanı ile ilgili yasa çıkartmak isteyen ülkeleri bağlayıcılık taşıyor. Karar bu açıdan emsal teşkil edecek. 
Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2013, 10:25

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER