banner392

Türkiye de ki Çevre Kirliği Rus sitelerine haber oldu.

Rusya’nın Türkçe de yayın yapan http://tr.sputniknews.com adresinden yayın yapan internet sitesi Türkiye de ki hava kirliğinin kritik seviyeye ulaştığını yazdı. Türkiye de her yıl 29 bin kişinin hava kirliliği nedeniyle öldüğünü yazan sputnik sitesi haberin kaynağını Çevre ve Şehircilik Bakanlığını’nın Hava Kalitesi İzleme İstasyonu raporlarına dayandırdı.

Türkiye de ki Çevre Kirliği Rus sitelerine haber oldu.

İŞTE SPUTNIK SİTESİNİN HABERİ ŞÖYLE.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Hava Kalitesi İzleme İstasyonları'nın açıkladığı bilgiye göre, Türkiye'de her yıl 29 bin kişi hava kirliliği nedeniyle ölüyor.

2015 yılında hava kirliliğinin kritik seviyeye ulaştığı iller arasında İstanbul, Ankara, Bolu, Edirne-Keşan, Düzce, İzmir ve Iğdır gibi şehirler yer alıyor. İstanbul'da Yenibosna 181, Esenyurt 282, Kadıköy 116 gün zehir soludu. Türkiye'de sınır değeri 90 kabul edilen partikül madde sayısı Keşan'da 228'e ulaştı.

Geçen hafta itibariyle başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde görülmeye başlayan hava kirliliği son günlerde iyice hissedilir hal aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Hava Kalitesi İzleme İstasyonları'nın açıkladığı bilgiye göre, geçtiğimiz hafta kırmızı alarm seviyesinde olan Keşan ilçesinde veriler, tehlikeli boyutlara ulaştı. AB ölçülerine göre 50 mikrogram/metreküp olan partikül madde sayısı, Türkiye'de sınır değeri 90 kabul edilirken Keşan'da bu rakamlar 228'e ulaştı.

KEŞAN'DA SEVİYE TEHLİKELİ BOYUTLARDA

Geçtiğimiz hafta Soma, Karabük, Iğdır'da hava kirliliği seviyesi ‘mor' renkte ‘tehlikeli' olarak gösteriyordu. Bu hafta Iğdır'da hava hala sağlıksız koşullarda devam ederken, Soma ve Karabük'te alarm seviyesi tehlikeli seviyelerden hassas seviyeye indi.

İstanbul'da hava kalitesi geçtiğimiz haftaya göre bir nebze olsun iyileşirken, Sinop Boyabat ve Tokat Turhal'da hava kalitesi ‘kötü'. Düzce ve Iğdır'da hava kalitesi bir derece daha iyi, ‘sağlıksız' düzeyinde. Zonguldak, Ordu, Tekirdağ, Bolu, Amasya, Yozgat, Siirt, Urfa, Osmaniye, İzmir, Aydın, Manisa, Muğla'da ise "hassas" hava seviyesi devam ediyor.

TÜRKİYE'DEKİ HAVA KİRLİLİĞİ AVRUPA'NIN ÇOK ÜSTÜNDE

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi üyesi Kübra Ayçiçek, Türkiye'deki hava kirliliği sınır değerlerinin Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınır değerlerinin üzerinde olduğunu söyledi. Ayçiçek, "Türkiye'de iyi/orta olarak tanımlanan hava kalitesi ABD ve Avrupa açısından değerlendirdiğimizde kirli sayılıyor" dedi. İstanbul Esenyurt'ta bu sınırın 126 gün aşıldığını örnek gösteren Ayçiçek "Bunu Avrupa'ya göre değerlendirseydik, muhtemelen Esenyurt'un 365 gün kirli hava soluduğunu görecektik" diye konuştu.

GÖKDELENLER HAVA KİRLİLİĞİNDE BAŞ FAKTÖR

Ayçiçek, "İstanbul'da ve dünyadaki yüksek yapılar hava kirliliği açısından başat faktörlerden bir tanesi. İstanbul'un rüzgar yönü kuzeyde ormanlar bulunuyor. Kuzey ormanlarını korumak oradan gelecek temiz havayı da korumak anlamına geliyor. Çünkü kuzeyden gelen temiz hava İstanbul'un içlerine kadar yayılıyor. Ulaşabilen miktar da yüksek kulelere çarptığı zaman şehrin içine temiz hava erişemiyor. Şehrin içinde kirlilik birikmesine neden oluyor" dedi.

 
Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2016, 00:07

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER