banner392

Milli Gazete; ‘Türkiye’nin önde gelen pek çok firması iflas erteleme istedi.’

Milli Gazete, bugün “İFLAS” manşetiyle çıktı. Gazete, “Son aylarda şiddetini iyice artıran terör olayları ülke gündeminin birinci sırasında yer alırken, ekonomi gözlerden kaçıyor.” dedi.

Milli Gazete; ‘Türkiye’nin önde gelen pek çok firması iflas erteleme istedi.’

Son bir yılda ekonomideki kötü gidiş nedeniyle Türkiye’nin önde gelen pek çok firması iflas erteleme istedi. Batmanın eşiğine gelen firmalar kapılarına kilit vurmaları halinde binlerce kişi işsiz kalacak. Bulundukları illerde ekonomiyi canlandıran bu firmaların kapanması Anadolu kaplanlarının ölümü anlamına geliyor.

İLK 100’DEKİ ŞİRKETLERDEN İFLAS ERTELEMELER

Bankaların kredileri çekmesi, komşu ülkelerle ilişkilerin bozulması, ekonomide yaşanan dalgalanmalar, kurlardaki artış ve talep daralması gibi nedenlerle sıkıntıya giren ve ilk 100 sanayi kuruluşları arasına giren bazı firmalar bile iflas erteleme istiyor.

YARIM ASIRLIK ŞİRKET DE İFLAS ERTELEME İSTEDİ

 Beyaz et sektöründe önde gelen markalardan Köytür Piliç de iflas erteleme istedi. Köytür Piliç’in sahibi Yemsel Tavukçuluk A.Ş, mahkemeye başvurarak Samsun Yem Sanayi ve Tic. A.Ş. Çakıroğlu Gıda Tarım Ürünleri Hayvancılık ve Yem Tavukçuluk Nak. Tic. ve San A.Ş. Yemsel Tavukçuluk Hayvancılık Yem Hammaddeleri San ve Tic A.Ş için iflas erteleme istedi. Çakıroğlu Yem, yarım asırdan fazla geçmişi olan bir firma.

DEVLER LİGİNDE 265. SIRADAYDI

İflas erteleme isteyen diğer firma ise İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri olan Doğa Gıda oldu. Doğa Grup Yemeklik Yağ Pazarlama Satış ve Dağıtım İth. İhr. A.Ş. Doğa Organik Gıda ve Tarım Ürünleri Üretim ve Ticaret İthalat İhracat A.Ş Midas Yağ Tarım Hayvancılık Sanayi ve Tic. İth. İhr. Ltd. Şti. Doğa Zirai Ürünler Hububat ve Bakliyat Alım Satım Pazarlama Depolama İth. İhr. A.Ş. Granpak Tarım Ürünleri Depolama ve Ticaret A.Ş. iflas erteleme istenen şirketler listesinde yer aldı.

NURSAN, İLK 100’DEYDİ

Türkiye’nin en büyük ilk 100 sanayi şirketi arasında yer alan, 1 milyar lira cirolu Nursan Çelik, üretimi durdurdu. Fabrikada çalışan bine yakın işçi evlerine gönderildi.

2 BİN İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORDU

Türkiye’nin tekstil sektörünün önde gelen markalarından olan ve 381 mağazası bulunan Leke Jeans, ekonomide yaşanan dalgalanmalar, kurlardaki artış ve talep daralması nedenleriyle iflas erteleme istedi.

RUSYA KRİZİ AYNES’İ İFLASA SÜRÜKLEDİ

Gıda devi Denizli ekonomisinin can damarlarından biri olan Aynes, iflasın eşiğine geldi. Türkiye’nin ilk 500 firması arasında yer alan Aynes Gıda, Türkiye’nin yaşadığı sorunlar nedeniyle Rusya, Irak ve Suriye’deki pazarını kaybetti.

AKARYAKIT DEVİ PETROTÜRK DE SIKINTIDA

Türkiye genelinde 230’a yakın akaryakıt bayisi bulunan PETROTÜRK de mahkemeden iflas erteleme istedi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK FABRİKASI DA AYNI

Uşak için önemi büyük olan Sesli Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Sespa İhracat ve Pazarlama Anonim Şirketi, Eten-Sesli Enerji Sanayi Ticaret A.Ş., Sesli Pazarlama Anonim Şirketi ve Sesli Mağazacılık A.Ş. de iflas erteleme istedi. İflas erteleme isteyen şirketlerden Sesli Battaniye Avrupa’nın en büyük fabrikalarından biri olarak biliniyor.

KRİZ SIKINTIYA SOKTU

Bebek ve çocuk giysileri sektörünün önde gelen firmalarından Aziz Bebe Tekstil Giyim ve Tic. A.Ş. iflas erteleme istedi.

GOLD DA MAHKEMEDE…

Türkiye’nin önde gelen teknoloji markalarından Gold Teknoloji Marketleri de iflas erteleme için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, 1000’e yakın kişinin çalıştığı grubun şirketleri için kayyum atadı.

BAKLİYAT DEVİ DÖVİZ ARTIŞINA DİRENEMEDİ

Türkiye bakliyat sektörünün en büyük firmalarından 65 yıllık geçmişi olan Sezon Pirinç iflas erteleme istedi. Mahkeme, hacizlere karşı korumaya almak için şirkete tedbir kararı verip kayyum atadı.

Üstüste gelen zamlarla vatandaşlar zor günler geçirirken; doların artması, Rusya gibi tarımda ihracat üssü komşularla ilişkilerin bozulması ve bankaların kredileri geri çekmesi gibi nedenlerle iflas erteleme isteyen büyük firmalar her geçen gün artıyor. Teknolojiden tekstile, inşaattan gıdaya kadar birçok sektörün önde gelen marka firmaları, iflas etmemek için iflas erteleme talebiyle mahkemeye başvurdu. Bu firmalar arasında ilk 100 sanayi kuruluşu arasına giren, yarım asırlık mazisi olan, binlerce işçi çalıştıran firmalar da bulunuyor.

İFLAS ERTELEME NEDİR?

İflas erteleme, yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle şirketlerin, iflasının ilan edilmesi öncesinde başvurabilecekleri hukuksal bir yol. Mahkeme, şirketin mali durumunun düzeltilmesini mümkün gördüğü takdirde yönetim kurulu veya bir alacaklının talebi sonucunda iflas erteleme kararı verebiliyor. İflas erteleme sonucunda borçlu firma normal faaliyetlerine devam edebiliyor. Firmaya, kamu alacağı ve SSK primleri dâhil hiçbir yasal takip yapılamıyor. Mahkeme, kayyımın verdiği raporlara göre iflas erteleme süresini sona erdirebildiği gibi 4 yıla kadar da uzatabiliyor veya firmanın iflasına karar verebiliyor.

Haber: Milli Gazete 
Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2016, 20:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER