banner392

İstanbuldaki Terör Saldırısı Dış Basında Nokta ve virgül ile verildi.

Bu haberi sonuna kadar okuyunca Türkiye ile dünya basını arasındaki bilgi edinme özgürlüğünü ve yasaklar arasındaki farkları umarım görebilirsiniz.

İstanbuldaki Terör Saldırısı Dış Basında Nokta ve virgül ile verildi.

Dün Sabah saatlerinde İstanbul’un göbeğinde patlatılan bomba haberi Ülkeyi endişeye sevk ederken, hafta sonu tatilini sokakta geçirmek isteyen ya da alışveriş için markete çıkan insanlarımız saat 10.55’de İstiklal Caddesinde patlayan canlı bombanın etkisi ile hayatlarını kaybettiler.

Haberin telavizonlardan alt geçit yazısı ile verilmesinden sonra Tüm ülkede endişeli bir bekleyiş başladı. İnsanlar haberi doğru şekilde alabilmek için, Habare ulaşabilmek için çaba harcadılar. Kimisi televizyonu başında, kimi ise internet başında yeni bir bilgiye ulaşmak için çaba harcadılar.

Her Zaman olduğu gibi internet adeta çöktü. Sosyal paylaşım siteleri (face book ve Twetter gibi) adeta kilitlendi ulaşılamaz oldu. ADS bağlantıları ağırlaştı. Gazetecilerin çalıştıkları ajanslara, çalıştıkları gazete ve görüntülü yayın yapan televizlonlara resim ve görüntü göndermesi zorlaştı. Sanki kağnı arabaları ile taş taşır gibi görüntü gönderme çilesi yaşandı.

İşte tamda bu zor günlerde dünyanın en önemli ajanslarına haberlerini, görüntelerini geçen gazeteciler insanların bilgi alma haklarına yardımcı olmak için haberlerini yinede geçebildiler.

Ancak Türkiye yine haber ileşitim kanallarını kendi vatandaşlarına kısıtladı. En Son bilgiyi kendi vatandaşına öğrenme hakkını reva gören 7 milyarlık dünyada 7 milyonluk Türk Milleti yöneticileri en son ve hala eksik bilgi ile İstiklal Caddesindeki patlama olayını bildi ve aklında öyle kaldı.

İŞTE PAMUKOVAHABER OLARAK BİZDE DÜNYANIN BİLİP ÖĞRENDİKLERİNİ TÜM AYRINTILARI YAZAN //tr.sputniknews.com SİTESİNİN HABERİNİ SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ.

İşte o sitenin haberi

Türkiye

İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde saat 10.55'de kaymakamlık önünde patlama meydana geldi. Vali Şahin, saldırıyı canlı bombanın düzenlediğini açıkladı. Canlı bombayla birlikte 5 kişi hayatını kaybetti. 7'si ağır 39 yaralıdan 24'ü yabancı uyruklu. Ölü ve yaralılar arasında İsrail, İran, İrlanda ve İzlanda vatandaşları var.

08.00 SALDIRIDA YARALANAN 3 İSRAİLLİ ÜLKESİNE GÖNDERİLDİ

İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırıda yaralanan 3 İsrailli, tedavi gördükleri Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden çıkarılarak ambulanslarla Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali'ne getirildi. Yaralılar, alanda bekleyen özel bir uçağa alındı. Uçak, daha sonra İsrail'e hareket etti.

23.20 Başbakan Ahmet Davutoğlu, hayatını kaybeden vatandaşları için İsrail Başbakanı Netanyahu'ya ve İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Cihangiri'ye birer taziye mesajı gönderdi.

22.55 BEYAZ SARAY: ÖLENLERDEN İKİSİ ABD VATANDAŞI

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, hayatını kaybedenlerden 2'sinin ABD vatandaşı olduğunu duyurdu. Açıklamada "Türkiye bir kez daha korkunç bir terör saldırısı yaşamıştır. NATO müttefikimiz ve partnerimiz olan Türkiye'ye desteğimiz sürmektedir" ifadeleri yer aldı.

22.30 ALMANYA DIŞİŞLERİ, YARALANANLAR ARASINDA ALMAN VATANDAŞI OLMADIĞINI AÇIKLADI


21.06 İSRAİL, 2 VATANDAŞININ ÖLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alon Lavi, ölenlerden 2'sinin İsrail vatandaşı olduğunu doğruladı. Başbakan Benyamin Netanyahu da "Saldırının doğrudan İsrail vatandaşlarına yönelik olup olmadığının belirlenmesi için istihbaratla çalışıyoruz" dedi.

20.52 İRAN'IN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN KINAMA

İran'ın Ankara Büyükelçiliği, Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde düzenlenen terör saldırısını kınadı. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, İran'ın Türkiye devleti ve milletinin acısını paylaştığı belirtilerek, "İstanbul’da cani bir şekilde gerçekleştirilen bombalı eylem, şiddet ve aşırıcılığın gerçek yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. Söz konusu eylemi, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği olarak kınar, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletine başsağlığı dileriz" ifadelerine yer verildi.


20.21 KILIÇDAROĞLU: BİR İNSAN BU KADAR VİCDANSIZ, AHLAKSIZ OLABİLİR Mİ?

Partisinin 'Genişletilmiş İl başkanları Toplantısı' için Antalya'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muratpaşa Belediyesi'nin 19 projeyi içiren toplu açılış törenine katıldı. Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleşen açılışta konuşan Kılıçdaroğlu, İstanbul'da yaşanan terör eylemi nedeniyle çok üzüntülü olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Vatandaşlarımız hayatını kaybetti. Özellikle küçük çocukların olması gerçekten bizi çok üzüyor. O küçücük çocuktan ne istorsunuz, ne günahı var. Bir insan bu kadar vicdansız, ahlaksız olabilir mi? Bunu yapan kişiye insan denebilir mi? Emin olun anlamakta zorluk çekiyorum. Bu ülkeye, bu ülkenin insanına yazık, günah" diye konuştu.

19.28 YAYIN YASAĞI KALDIRILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, İstiklal Caddesi'ndeki patlamaya ilişkin soruşturma dosyası kapsamında yayın yasağını kaldırıldı.

© AFP 2016/ Bülent Kılıç

Taksim'deki patlama sonrası polis şeridinin üzerinden atlayıp olay yerinden uzaklaşmaya çalışan vatandaşlar

19.07 VALİ ŞAHİN: YARALANANLARDAN 24'Ü YABANCI

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yaralıları ziyaret etti. Vali Şahin, ziyaretinin ardından kısa bir açıklama yaptı.

39 kişinin de yaralandığını, yaralılardan 9'unun taburcu edildiğini, 7'si ağır 30 kişinin tedavisinin sürdüğünü dile getiren Şahin, yaralananlardan 24'ünün yabancı uyruklu olduğunu belirtti.

Şahin, yaralıların aileleriyle ve konsolosluklarla bilgi paylaşımının yapıldığını vurguladı.

Şahin, canlı bombanın IŞİD üyesi olduğunu yönündeki iddiaların sorulması üzerine, "Bununla ilgili incelemelerimiz detaylı şekilde devam etmektedir. Bu konuda herhangi bir açıklama yapma konusunda henüz erken. Tam neticelenince sizlerle paylaşılacaktır" diye konuştu.

Güvenlikle ilgili bir zafiyetin olup olmadığına ilişkin soruya Şahin, "Ben bu konuda sürekli olarak açıklamalarda bulunuyorum. Biz elimizden gelen tedbirleri almaya devam ediyoruz, şimdiye kadar da aldık. Tabii bu konu da ayrıca incelenecektir" yanıtını verdi.

'KONSOLOSLUK UYARISIYLA BU SALDIRININ ALAKASI YOK'

Şahin, Almanya İstanbul Başkonsolosluğunca yapılan uyarının hatırlatılması üzerine, "O istihbaratla bugün gerçekleşen olayın arasında doğrudan bir bağlantı yok" ifadesini kullandı.

19.05 CANLI BOMBANIN TESPİTİ İÇİN 2 FARKLI KAN ÖRNEĞİ ALINDI

İstanbul'da bugün İstiklal Caddesi'ndeki intihar saldırısını gerçekleştiren teröristin 33 yaşındaki S. Y. olabileceği ihtimali üzerinde durulurken, Adana'da oturan babasından DNA eşleştirmesi için kan örnekleri alındı. S. Y.'nin Adana ve Mersin'deki HDP binalarına 18 Mayıs 2015'de bombalı saldırıları gerçekleştirmekten arandığı belirtildi.

Diyarbakır'dan Adana'ya göç eden bir ailenin oğlu olan merkez Yüreğir İlçesi doğumlu olan S. Y.'nin adı HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz, ESP eski İl Başkanı Sabahattin Pişkinbaş ile partili İbrahim Yakup'un yaralandığı HDP saldırısında gündeme gelmişti. Hem Mersin, hem de Adana'daki HDP'ye bombayı bırakan kişi olduğu üzerinde durulan S. Y.'nin olayın ardından Suriye'ye geçtiği iddia edilmişti.

HDP yetkilileri yaptıkları açıklamalarda S. Y.'nin, İŞİD ile bağlantılı olduğunu söylemişlerdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1 Kasım seçimleri öncesi Adana'da 24 Ekim'de yapacağı miting öncesi de S. Y.'nin Adana'da görüldüğü iddiası, polisi alarma geçirmişti. Canlı bomba eğitimi alıp, Suriye'den Türkiye'ye giriş yaptığı ileri sürülen 'Hamza Tombak' sahte kimlikli S. Y.'nin merkez Seyhan İlçesi'nin Küçükdikili Beldesi civarında bir otomobilde görüldüğü uyarısı yapılarak, mitingde görevli ekiplerin duyarlı olması istenmişti. Ancak eşkale uygun şüpheli saptanamadı.

Saldırıyı gerçekleştiren kişinin 24 yaşındaki Mehmet Ö. olma ihtimali üzerine de Gaziantep'te yaşayan babasından DNA eşleştirmesi için örnek alındı. Polis patlama sonrası güvenlik kamerası kayıtlarındaki görüntülerden IŞİD'e katıldığı düşünülen ve 'terör nitelikli kayıp şahıs' olarak aranan Mehmet Ö. olabileceği ihtimali üzerine çalışma başlattı. İstanbul'dan gelen patlama öncesi canlı bombanın fotoğrafları IŞİD şüphelisi Mehmet Ö.'ün, Gaziantep'te yaşayan fabrika işçisi olan babasına gösterildi. Baba Ö. de net olmayan fotoğraftaki kişinin, uzun süredir kayıp olan Suriye'de olduğunu düşündükleri ancak bir süre önce İstanbul'da olduğunu haber veren oğluna benzediğini söyledi. Bunun üzerine DNA eşleştirmesi için Mehmet Öztürk'ün babasından DNA eşleştirmesi için kan, kıl ve tükürük örnekleri alınarak kriminal incelemeye gönderildi.

18.58 İSRAİL DIŞİŞLERİ: SALDIRI İSRAİL TURİST KAFİLESİNE YÖNELİKTİ

Haaretz'in haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon, saldırının 14 kişilik İsrailli bir turist kafilesine yönelik gerçekleştirildiğini ve yaralılardan 11'inin İsrailli olduğunu açıkladı.

Nahshon, saldırıda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 3 çıkmadan önce yaptığı açıklamada saldırıda 1 İsrail vatandaşının hayatını kaybettiğini diğer ikisinin de durumunun ağır olduğunu kaydetti. Bakan yaralıların beş farklı hastaneden tedavi altına alındıklarını söyledi.

18.54 ABD DIŞİŞLERİ: BU KİRLİ SALDIRI, SAVUNULAMAZ ŞİDDET SALDIRILARININ DEVAMI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, İstanbul’da gerçekleşen terör saldırısını en güçlü şekilde kınadıklarını belirten Kirby, "Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz ve yaralıların da bir an önce iyileşmesini umut ediyoruz" ifadesini kullandı.

Soruşturma aşamasında Türk yetkililerle yakın ilişki içinde olacaklarını vurgulayan Kirby, "ABD, NATO müttefiki Türkiye ile ortak tehdit  terör konusunda dayanışma içerisinde duruyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kirby, açıklamasında şunları kaydetti: "Bu kirli saldırı, Türkiye’de, Türk vatandaşları ve uluslarası ziyaretçileri aynı şekilde hedef alan savunulamaz şiddet saldırlarının devamıdır. Bu terör saldırıları bölgede barış ve uzlaşmanın sağlanması için çalışanlara olan desteğimizi pekiştirmektedir."

18.47 İSTİKLAL CADDESİ YAYALARA AÇILDI

İstiklal Caddesi, polis ekiplerinin patlamanın olduğu nokta ve çevresindeki incelemeleri tamamlamasının ardından, yayalara açıldı.

İstiklal Caddesi'ndeki saldırı sonrası #Taksim'e gidenler, #SizdenKorkanSizinGibiOlsun etiketiyle paylaşım yapıyor.

Olay Yeri İnceleme Şubesi ve Bomba İmha Şube Müdürlüğüne bağlı uzman polisler, çalışmalarını tamamladı. Güvenlik şeritlerinin kaldırılmasıyla İstiklal Caddesi'ne yayaların girişine izin verildi.

Caddenin yaya trafiğine açılmasından sonra patlama noktasında çekimler yapılıyor.

Bu arada bazı ilçelerdeki alışveriş merkezlerinde (AVM) canlı bomba yakalandığı ve AVM'lerin kapalı bulunduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğu, sosyal paylaşım sitelerindeki halkı paniğe sevk etmek amacıyla yapılan paylaşımların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

© AA/ Ali Ebubekir Tokcan

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Taksim'deki esnafa geçmiş olsun ziyareti yaptı. Demircan, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

18.40 DAVUTOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Türkiye Başbakan Ahmet Davutoğlu, taziye mesajında, "Hiçbir ayrım gözetmeden doğrudan insanı hedef alan bu menfur saldırıyı gerçekleştiren canileri, onları böyle insanlık dışı bir eyleme azmettiren ve destekleyen her türlü ihanet odağını, ülkem, milletim ve hükümetim adına lanetliyorum.

Bu acı olay sebebiyle milletçe hepimiz derin bir acı içindeyiz. Bu alçakça saldırıda hayatını kaybedenler için taziyelerimi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Terör odakları, bu saldırıyla birlikte menfur cinayetlerine yenilerini eklemiştir. Bu olay vesilesiyle bir kere daha gördük ki terörün hedefi bütün insanlıktır, insanların yaşama hakkıdır. Dünyanın dört bir tarafından gelen mesajlar, bu acının dünyanın her yanındaki insanlarca paylaşıldığını ve terörün gerçek yüzünün bütün dünyada görülmeye başlandığını ispat ediyor" ifadelerini kullandı.

18.37 HAYATINI KAYBEDENLERİN 3'Ü İSRAİLLİ, 1'İ İRANLI

İstiklal Caddesi'ndeki canlı bomba saldırısında hayatını kaybeden 4 kişiden 3'ünün İsrail, 1'i nin de İranlı olduğu belirlendi.

Ölenlerin isimleri, ülkeleri ve yaşları şöyle:

Simha Siman Demri (60) Yonathan Suher (40), Avraham Godman (70) (İsrail)

Ali Reza Razmhah (31) (İran)

18.25 'KEŞKE YARALANMAYIP HEPSİ ÖLSEYDİ' DİYEN AK PARTİLİ'YE İHRAÇ

AK Parti Eyüp İlçe Kadın Kolları Başkanı Hatice Yücel, bir teşkilat üyesinin Beyoğlu'ndaki terör saldırısında yaralanan İsrail vatandaşlarını hedef alan ve 'Yaralanacaklarına ölselerdi' yönündeki tweetinin AK Parti'nin görüşlerini yansıtmadığını, paylaşımı yapan partinin ilçe kadın kolları üyesi için ihraç sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Boş AVM'lerin ve merkezi ulaşım akslarının fotoğrafları sosyal medyada paylaşılıyor.

18.20 REUTERS: ÖLENLER ARASINDA İSRAİL VE İRAN VATANDAŞLARI VAR

Reuters ajansı, Türk yetkililere dayandırdığı haberde, ölenler arasında bir İsrailli ve bir İran vatandaşının da olduğunu aktardı.

18.12 AB: SÜREGELEN DAYANIŞMA VE DESTEĞİMİZİ YİNELİYORUZ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin ofisinden yapılan açıklamada, İstanbul'un turistik bölgesinin başka bir bombalı saldırıya hedef olduğu belirtildi. Saldırının sonuçlarının çok dramatik olduğu kaydedilen açıklamada, ölenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa dilendi.

"AB olarak, Türkiye'ye verdiğimiz süregelen dayanışma ve desteğimizi yineliyoruz" denilen açıklamada, Türkiye'nin de aynen tüm uluslararası toplum gibi terör tehdidi ile karşı karşıya olduğu vurgulandı.

18.08 İRLANDA: VATANDAŞLARIMIZIN YARALANDIĞINA DAİR BİLGİMİZ VAR

İrlanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Bakan Charlie Flanagan,  "Bugün İstanbul’un merkezindeki korkunç bombalı saldırıdan dolayı son derece üzgünüm. İrlanda’nın Büyükelçisi Brendan Ward ile görüştüm. Saldırıda yaralananlar arasında bazı İrlanda vatandaşlarını da bulunduğuna dair bilgimiz var" ifadelerini kullandı.

17.59 AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ŞAHİN: 'CANLI BOMBA' DEYİNCE, METAL PARÇALARINDAN OLUŞMUŞ BİR KÜTLE Mİ ANLIYORUZ?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, partisinin Karabük İl Başkanlığı İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bir şeyin üzerinde durmamızda yarar var, canlı bomba. 'Canlı bomba' deyince dinamitten, bir takım metal parçalarından oluşmuş bir kütle mi anlıyoruz? 'Canlı bomba' dediğimiz bir insan. Bu terör örgütleri, o terör örgütlerine destek verenler insanı bir madde haline getiriyorlar, insanı insanlığından çıkarıyorlar. Allah aşkına bunlar insanlığa ne verebilirler? İnsanı insanlığından çıkaran bu örgütler, bunların yöneticileri, bunları destekleyen ülkeler insanlığa, insanlık alemine ne verebilirler?" diye konuştu.

"Canlı bomba Ankara'da bir bayandı, genç bir bayan. Kars'ın bir ilçesinden ve üstelik üniversite öğrencisi. Bu ülkenin bir kızıdır" diyen Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi muhtemelen İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde patlatılan canlı bomba da muhtemelen bu ülkenin insanıdır, kandırılmış, beyni uyuşturulmuş bir gencidir, erkek olabilir, bayan olabilir. Bu ülkenin gencecik insanlarını bu örgütler ne hale getiriyor görüyor musunuz? Bu örgütlere sempati duyanlar lütfen düşününüz bunları."

17.55 ADANA'DAN AKRABA ZİYARETİNE GELMİŞLERDİ

Patlamada Adana'dan İstanbul'a yakınlarının yanına ve gezmeye gelen Başaran ailesi de yaralandı. Baba Turgut Başaran ve 2.5 yaşındaki kızı Asya hastanede tedavi altına alındı. 7 yaşındaki Elçin ve annesi Gülçin Başaran'ın da hafif şekilde yaralandığı öğrenildi.

İstanbul'a gezmeye geldiler, patlamada yaralandılar

17.51 KARAR GAZETESİ: IŞİD'İN YAPTIĞI KESİNLEŞTİ

Karar gazetesinin internet sitesi, saldırıyı IŞİD'in gerçekleştirdiğinin kesinleştiğini öne sürdü. Türkiye'de 81 ilde aranan 4 IŞİD üyesinden biri olan S.Y.'nin gerçekleştirdiği düşünülen saldırıda emniyet birimlerinde IŞİD militanı olarak kaydı bulunan M.Ö'nün patlama bölgesinde  gözcülük yaptığı öğrenildi.

İstiklal Caddesi'nde 10:55'te meydana gelen patlama anına dair yeni güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

17.49 İSRAİL, ÜST DÜZEY DIŞİŞLERİ YETKİLİSİNİ TÜRKİYE'YE GÖNDERİYOR

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emanuel Nahshon, Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi toplantısı için ABD'de bulunan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dore Gold'un ziyaretini yarıda kesip yarın İstanbul’a geleceğini duyurdu.

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada da Gold'un, "İstanbul'daki terör saldırında yaralanan İsrail vatandaşlarını ziyaret edeceği ve Türk yetkililerle üst düzey görüşmeler gerçekleştireceği" belirtildi.

Gold, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için yapılan görüşmeleri İsrail adına yürüten isim olarak biliniyor.

17.39 İNGİLTERE DIŞİŞLERİ: ANLAMSIZ BİR SALDIRI

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İstanbul’daki saldırıyı sosyal medya hesabından yayımladığı mesajla kınadı. Saldırıyı 'anlamsız' diye nitelendiren Hammond, “Bu sabah İstanbul’da yaşanan anlamsız bombalamayı kınıyorum. Türk halkıyla dayanışma içindeyim” ifadelerini kullandı.

17.10 'TURİSTLER BAVULLARIYLA TAKSİM'DEN AYRILIYOR'

İstiklal Caddesi’ndeki patlamanın ardından turistler bavullarıyla Taksim’den ayrılıyor.

16.45 KCK'DAN KINAMA: SİVİLLERİN ÖLDÜRÜLMESİ AHLAKSIZLIK

KCK Eş Başkanlığı, İstanbul’daki canlı bomba saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaparak saldırıyı kınadı. ANF'de yer alan ahabere göre “Kürt Özgürlük Hareketi olarak sivillerin hedef alınmasına karşıyız ve sivillere yönelik eylemleri kınıyoruz. Ölen sivillerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” dendi.

Sivillerin öldürülmesini ‘ahlaksızlık’ olarak niteleyen KCK, açıklamasına şu ifadelere yer verdi: “Sivillerin ölümüne karşı çıkılması gerekmektedir. Kimden gelirse gelsin sivilleri hedef alan eylem ve tutumlara karşı çıkılmalıdır. Biz Kürt Özgürlük Hareketi olarak savaşı tercih etmediğimiz gibi, savaş içinde sivillerin ölümüne de şiddetle karşıyız. Savaşta sivillerin katledilmesi suçtur.”

© REUTERS/ Kemal Aslan

İstanbul'daki patlamanın ardından bölgede bulunan bir kadın

16.32 CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZEL: İSTİHBARATI YABANCIDAN ALIYORUZ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Beyoğlu'ndaki terör saldırısında istihbarat, güvenlik ve yönetim zafiyeti bulunduğunu savunup, "Bir yanda bomba patlayacak bir yanda birileri hiçbir şey olmamış gibi hükümete devam edecek. Böyle bir şey yok." dedi. CHP Şehzadeler İlçe Başkanlığı'nda, gazetecilere açıklamalarda bulunan Özel, "Anlaşılıyor ki bu istihbarat, güvenlik ve yönetim zafiyeti devam ettikçe bu olayları yaşamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Ankara saldırısında ABD istihbaratının, bu saldırıda da Alman istihbaratının haklı çıktığını savunan Özel, "Bizimkiler onları, 'Korku yayıyorsunuz' diye kınıyorlardı ama Alman istihbaratının söyledikleri doğru çıktı. İstihbaratı yabancıdan alıyoruz. Yayın yasağı koyuyorlar, haberler yabancı yayınlardan alınıyor. O zaman vatandaş soruyor, 'Bu devlet benden niye vergi topluyor',  'Güvenliğimi sağlayamayacak mı', 'Bu terör olaylarını engellemeyecekse bu hükümet niye başımızda var?" ifadelerini kullandı.

© REUTERS/ Murad Sezer

Saldırının ardından İstiklal Caddesi

16.08 Cumhuriyet gazetesinin Birgün gazetesine dayandırdığı haberde saldırının faili olduğu söylenen S.Y. Ekim 2015'te basına 'yeşil kartlı canlı bomba' olarak yansıdığı hatırlatıldı. BirGün Gazetesi'nden Can Uğur'un haberine göre, IŞİD militanı olduğu Emniyet verilerince sabit olan S.Y.'nin geçen yıl gelir testi yaptırıp, yeşil kart aldığı ortaya çıkmıştı.

Adı gecen isme devletin yeşil kart verdiği ortaya çıkmıştı.

© REUTERS/ KEMAL ASLAN

Görgü tanıkları İstanbul’daki patlamayı anlattı

16.01 TAKSİM'DE '2. CANLI BOMBA' PANİĞİ

Hürriyet'in haberine göre Taksim’de elinde el çantası ve poşet olan bir şahıs, sokak ortasında '2. canlı bomba benim' diye bağırınca büyük panik yaşandı. Vatandaşların durumu polise bildirmesi üzerine şahıs, polis tarafından gözaltına alındı.

15.59 BAŞBAKAN YARDIMCISI AKDOĞAN: HDP EŞ BAŞKANI'NIN CUMHURBAŞKANI'NA DENSİZ SÖZLERLE SALDIRMASI, ELLERİNE BULAŞAN KANI TEMİZLEMEZ

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından şu ifadeleri paylaştı:

"Terör insanlık değerlerini öldürür, masum sivilleri katletmek, insanlığa savaş açmaktır. Terörün her türlüsünü lanetliyorum. Eli kanlı terör örgütüne sırtını dayayan HDP Eşbaşkanı'nın, Sayın Cumhurbaşkan'ımıza densiz sözlerle saldırması, ellerine bulaşan kanı temizlemez."

Terör insanlık değerlerini öldürür, masum sivilleri katletmek, insanlığa savaş açmaktır.Terörün her türlüsünü lanetliyorum

15.57 İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF: TERÖRÜN ÇİRKİN YÜZÜ

İstanbul’da bulunan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bugün güzel şehir İstanbul'da yaşanan terör olayını ve insan dışı olay, terörün çirkin yüzünü gösterdi. Türk devlet ve milletine başsağlığı diliyorum. Terör olaylarının lanetleyerek Allah'tan ölenlere rahmet, ailelerine sabır ve yaralılara da şifa diliyorum” dedi.

15.46 BUGÜN VE YARINKİ PEK ÇOK ETKİNLİK İPTAL

Saldırısı dolayısıyla, bugün ve yarın yapılması planlanan bazı etkinlikler iptal edildi.

İstanbul Devlet Tiyatroları, internet sitesinden yaptığı açıklamada Küçük Sahne'de bugün ve yarın oynanacak oyunların iptal edildiğini duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı, resmi twitter hesabı üzerinden, "Taksim'de yaşanan hain saldırı sonucundaki üzücü kayıplarımız sebebiyle İBB Kültür Daire Başkanlığına bağlı kültür merkezlerinde 19 Mart Cumartesi ve 20 Mart Pazar günü gerçekleşmesi planlanan konser programları iptal edilmiştir" şeklindeki duyuruyu paylaştı.

Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde bugün gerçekleştirilecek "Benise The Spanish Guitar", "Kubilay QB Tuncer", "Frankenstein" etkinlikleri ile yarın gerçekleştirilecek "DadanZ-Yetişkinler için Dans Atölyesi", "DadanZ-Çocuklar için Dans Atölyesi", "Bremen Mızıkacıları Perküsyon Grubu", "Yatak Odası Diyalogları", "Karlar Ülkesi" isimli etkinlikler ertelendi. Merkezde devam eden Digital Revolution ve Goal sergileri ise bugün ve yarın kapalı olacak.

Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin etkinlikleri ertelendi.

 

Bakü Müzik Akademisi ve Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi, Azerbaycanlı ünlü piyanist İslam Manafov'un Yeldeğirmeni Sanat Merkezi'nde vereceği konser iptal oldu.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde bu akşam yapılması planlanan Vanessa Wagner'in piyano resitali iptal edildi.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nde sergilenmeye başlayacak olan 2. Dünya Savaşı'na damgasını vuran, dönemin hava harplerinin savaş uçağı Messerschmitt Bf (Me) 109-G6 "GUSTAV"ın tanıtım etkinliği iptal oldu.

© REUTERS/ Osman Orsal

Taksim'de patlama

15.45 'ÖLENLERDEN BİRİ İSRAİLLİ BİR KADIN'

DHA: Saldırıda hastanede ölen kadının İsrail vatandaşı olduğu öğrenildi.

15.43 ESKİ CUMHURBAŞKANI GÜL: ŞİDDETLE LANETLİYORUM

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Beyoğlu'ndaki terör saldırısını şiddetle lanetlediğini belirtti. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından bugün meydana gelen terör saldırısına ilişkin mesaj yayımlayan Gül, şunları kaydetti:

"Beyoğlu'nda tamamen sivilleri hedef alan terör saldırısını şiddetle lanetliyorum. Hayatını kaybedenlerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralılara acil şifa diliyorum. Ülke ve milletçe çok zor günlerden geçiyoruz. Herkesi duyarlı ve sorumluluk sahibi olmaya davet ediyorum. Böyle günlerde her türlü siyasi farklılığı bir yana bırakarak milletçe kenetlenmeli ve görevlilere yardımcı olunmalı."

Böyle günlerde hertürlü siyasi farklılığı bir yana bırakarak milletçe kenetlenmeli ve görevlilere yardımcı olunmalı.

15.38 İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, canlı bomba saldırısının gerçekleştiği İstiklal Caddesi'ne gelerek inceleme yaptı.

Salihoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

15.37 REUTERS'A KONUŞAN TÜRK YETKİLİLER: IŞİD'Cİ YA DA PKK'LI OLABİLİR

Reuters'a konuşan Türk yetkililerin verdiği bilgiye göre, ele geçirilen yeni kanıtlar, İstiklal Caddesi'ndeki saldırıyı düzenleyen bombacının IŞİD ya da PKK'lı olabileceğini ortaya koydu. Daha önceki Reuters açıklaması, bombacının PKK'lı olabileceği yönündeydi.

'FAİL S.Y. SAHTE KİMLİKLE TÜRKİYE'DE DOLAŞIYORDU' İDDİASI

Diğer taraftan İleri Haber, fail olduğu iddia edilen ve Ekim 2015'te Türkiye'ye giriş yaptığı söylenen IŞİD üyesi S.Y.'nin 1983 Adana doğumlu olduğunu yazdı. Siteye göre S.Y.'nin Gaziantep'te ikamet eden Hamze Tonbak adına sahte bir kimlikle dolaştığı, 23 Ekim'de doktora, 24 Ekim'de ise eczaneye giderek ilaç aldığı basına yansımıştı.

Canlı bomba IŞİD üyesi Savaş Yıldız iddiası.

15.27 HDP EŞ BAŞKANI DEMİRTAŞ: SALDIRIYI KINIYORUM

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van'da partisi tarafından İtfaiye Meydanı'nda düzenlenen Halk Buluşması mitingine katıldı. Demirtaş, konuşmasına İstanbul Taksim'de meydana gelen canlı bomba eylemine değinerek başladı. Demirtaş, "İstanbul Taksim'de direk sivilleri hedef alan bir terör saldırısı oldu. Bir kez daha bunu buradan söylüyorum. Bu saldırıyı kınıyorum. Hükümet bu tür patlamalara alışmış olabilir, ama biz alışmayacağız" dedi.

Demirtaş: "Hükümet bu tür patlamalara alışmış olabilir ama biz alışmayacağız."

15.21 AK PARTİLİ YÖNETİCİ: KEŞKE YARALANMAYIP ÖLSELERDİ

AK Parti Eyüp Kadın Kolları Tanıtım ve Medya Birim Başkanı İrem Aktaş, patlamada yaralanan İsrail vatandaşları için, Twitter'dan "Keşke yaralanmayıp hepsi ölseydi" yazdı.

AKP Eyüp Kadın Kolları Medya Birim Başkanı İrem Aktaş, İsrailli yaralılar için "Keşke yaralanmayıp ölselerdi." dedi.

15.07 BAHÇELİ: TÜRK MİLLETİ TARİHİNİN EN DEHŞET VERİCİ GÜNLERİNDEN GEÇMEKTEDİR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Milli beka ve güvenliğimiz ağır  şantaj ve saldırı altındadır. Türkiye’miz canlı bombalarla kuşatılmış, hain plan ve hedeflerle  nefessiz bırakılmıştır. Biraz sonra bedenine bomba saran herhangi bir katilin intihar eylemini nerede yapacağı, kaç kişinin hayatına mal olacağı meçhuldür. Bu itibarla Türk milleti tarihinin en dehşet verici günlerinden geçmektedir. Maalesef ki AKP hükümetinin tarihi yanlış ve sakat politikalarının bedelini Türk milleti ödemektedir. Ancak Türk devleti elinde silah taşıyan, beline bomba saran Türkiye düşmanlarının hakkından gelecek güç ve yeterliliğe sahiptir. Bir kez daha ilan ve ifade ediyorum ki, MHP terör ve terörizmle mücadelede milletiyle beraber, devletiyle yan yanadır.

Devlet Bahçeli yazılı açıklama yaptı: "Türk milleti topyekün ayağa kalkarak terörü yenecek kudrete sahiptir."

15.06 NATO'DAN İLK AÇIKLAMA: TÜM MÜTTEFİKLERİ TÜRKİYE'NİN YANINDA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısını güçlü şekilde kınadı. Stoltenberg, Beyoğlu'ndaki terör saldırısıyla ilgili yazılı bir açıklama yayımladı. Bunun masum siviller ve NATO müttefiki Türkiye'yi hedef alan başka bir terör saldırısı olduğunu kaydeden Stoltenberg, kurbanların aileleri ve Türk halkının acısını paylaştığını belirtti.

Stoltenberg, "Terörizme hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATO müttefikleri, Türkiye'nin yanında ve terörün her türlüsüyle mücadelede birlikte duruyor" ifadesini kullandı.

15.05 İçişleri Başkanı Efkan Ala başkanlığında güvenlik değerlendirme toplantısı yapıldı.

Edinilen bilgiye göre, İçişleri Bakanlığında tüm güvenlik birimlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul'daki terör saldırısı ele alındı.

14.37 ERDOĞAN, DAVUTOĞLU VE ALA İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayla ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan telefonla bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, bugünkü patlama sonrasında Kısıklı'daki ikametgâhında bulunduğu sırada, konuyla ilgili olarak Davutoğlu ve Ala'yla birer telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın patlamaya ilişkin ayrıntılar ve gelişmeler konusunda İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'dan da telefon aracılığıyla bilgi aldığı kaydedildi.

© REUTERS/ Osman Orsal

Saldırının ardından çevredeki sokaklar boşaltıldı.

14.32 SALDIRI SEBEBİYLE MAÇ ERTELENDİ

Spor Toto Basketbol Ligi'nin 22. haftasında bugün Abdi İpekçi Spor Salonu'nda oynanması planlanan Galatasaray Odeabank-Darüşşafaka Doğuş karşılaşması, konuk ekipten gelen talep üzerine ertelendi.

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) internet sitesinden yapılan açıklamada, Beyoğlu'ndaki terör saldırısı sonrası Darüşşafaka Doğuş Kulübü'nün erteleme talebinde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, "Darüşafaka Doğuş Kulübünün 'Taksim'deki olay sırasında basketbol takımının Taksim bölgesinde olması ve halen aynı bölgede otelde kampta bulunan sporcularının ciddi psikolojik sorun yaşaması nedeniyle, müsabakanın ertelenmesi' talebi ve Galatasaray Kulübünün de TBF'nin bu nedenle alacağı karara saygılı olduklarına dair beyanları değerlendirilerek, söz konusu müsabakanın Darüşafaka Doğuş Kulübünün 'gösterdiği gerekçelere' dayalı olarak ileride açıklanacak bir tarihe ertelenmesine karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

TBF, diğer basketbol maçlarının ise programlandığı şekilde oynanacağını duyurdu.

Galatasaray Odeabank – Darüşşafaka Doğuş Maçı Hakkındaki Basın Açıklaması

14.29 İRAN, İRLANDA, İZLANDA VE ALMANYA VATANDAŞLARI YARALILAR ARASINDA

NTV: Yaralılar arasında İsrail, İran, İrlanda, İzlanda, Dubai ve Almanya vatandaşları var.

İsrail, Almanya, İzlanda, Dubai, İran, İrlanda uyruklu 12 yaralının tedavisine hastanelerde devam ediliyor.

14.23 HÜRRİYET: NİŞANTAŞI'NDA ŞÜPHELİ BİR ŞAHIS GÖZALTINA ALINDI

Nişantaşı'nda inceleme yapan polisi cep telefonuyla görüntülemeye çalışan bir şahıs, gözaltına alındı. Polis kollarına kelepçe taktığı şüpheliyi ifadesini almak üzere emniyete götürdü. Hürriyet'in haberine göre, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamanın ardından polis ekipleri İstanbul'da güvenlik önlemlerini artırdı. Güvenlik önlemleri kapsamında polis ekipleri Nişantaşı'nda uygulama yaptı. Bu sırada uygulama yapan polisi cep telefonuyla görüntülemeye çalışan bir şahıs, gözaltına alındı. Polis gözaltına aldığı şüphelinin kollarına kelepçe takarak ifadesini almak üzere emniyete götürdü. Öte yandan, polis helikopteri de havadan güvenlik önlemi aldı.

14.21 DOLMABAHÇE'DEKİ TOPLANTI SONA ERDİ, AÇIKLAMA YAPILMADI

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında Beyoğlu'ndaki terör saldırısına ilişkin yapılan değerlendirme toplantısı sona erdi. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ndeki toplantı, basına kapalı 45 dakika sürdü.Toplantıda, Başbakan Davutoğlu, olayla ilgili bilgi aldı. Toplantıya, başbakan yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Tuğrul Türkeş, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş ve İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan katıldı. 

Toplantıyı takip eden muhabirler,  bir açıklama yapılmasının beklenmediğini ancak Başbakan Davutoğlu'nun daha sonra bir yazılı açıklama yapabileceğini aktardı.

© AFP 2016/

Patlamanın ardından olay yeri ekipleri incelemelerine devam ediyor.

14.20 'SALDIRGAN IŞİD ÜYESİ' İDDİASI

Sözcü'nün haberine göre patlama alanında, bulunan parçalardan biri Ekim ayında Türkiye’ye giriş yapan IŞİD üyesi terörist S.Y.'ye ait. Eylemin arkasında IŞİD olma ihtimalini güçlendiren bir diğer bulgu olarak da yaralılardan 3 kişinin İsrail vatandaşı olması gösteriliyor.

14.10 CHP'DEN SALDIRIYA İLK TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke: Acil önlem alınarak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanmalıdır.

14.08 KURTULMUŞ: HERKES TÜRKİYE'NİN YANINDA OLMALI, HDP'YE BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR

Terörle mücadelede geri adım atmayacağız. Korkmayacağız, yılmayacağız. Herkes Türkiye'nin yanında olmalı.

Çok hassas bir dönemden geçiyoruz. HDP'ye de büyük sorumluluklar düşüyor. HDP, demokratik olarak milletin oylarını almış, 5 milyona yakın vatandaşımızı temsil ederek parlamentoya gelmiş bir siyasi parti. HDP'nin yetkililerinden de bu milletin beklentisi, kendilerine oy veren seçmenlerinin de beklentisi, bu ve benzeri terör saldırılarını bütün yürekleriyle, bütün benlikleriyle lanetlemeleridir. Dil ucuyla değil, yürekten" şeklinde konuştu.

'TERÖR SALDIRILARINA DESTEK VEREN TERÖRİSTLER KADAR SUÇLUDUR'

Kurtulmuş şunları söyledi: "Terör şebekelerinin bu anlamda hareketlenmesine birilerinin lojistik destek verdiği, birilerinin siyasi destek verdikleri, birilerinin hatta ekonomik destekler sağladıkları, silah destekleri sağladıkları açık bir şekilde görülüyor. Öncelikli olarak terör saldırılarına en ufak bir şekilde kim ne şekilde destek verdiyse en az onlar da teröristler kadar suçludurlar. Herkesin burada net, açık, şeffaf olması lazım."

13.48 'BİR KİŞİ GÖZALTINDA' İDDİASI

NTV: Saldırıyla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

© REUTERS/ Murad Sezer

Taksim'de patlama

13.40 HDP'DEN AÇIKLAMA: İSTANBUL'DAKİ BOMBALI SALDIRIYI LANETLİYORUZ

HDP'den İstiklal Caddesi'ndeki canlı bomba saldırısına ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada terör lanetlendi.

HDP'den 'İstanbul'daki bombalı saldırıyı lanetliyoruz' başlığıyla yapılan açıklama şu şekilde:

'ANKARA SALDIRISINDA OLDUĞU GİBİ DOĞRUDAN SİVİLLERİ HEDEF ALAN BİR TERÖR EYLEMİDİR'

'İstanbul İstiklal Caddesi’nde bu sabah meydana gelen bombalı saldırıyı lanetliyoruz. Sivil yurttaşlarımızın bulunduğu bir yerde, her gün ve saatte insanların işine gittiği, alışveriş yaptığı bir mahalde yapılan bu saldırı, kim tarafından yapılmış olursa olsun asla kabul edilemez, mazur gösterilemez.

Bu saldırı da önceki Ankara saldırısında olduğu gibi doğrudan sivilleri hedef alan bir terör eylemidir. Bu saldırıda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye toplumu her geçen gün Saray’ın ve siyasi iktidarın iç ve dış politikadaki yanlış ve tutarsız politikaları, devlet şiddetini arttıran, özgürlükler alanını daraltan uygulamaları nedeniyle büyük bir kutuplaşma, bölünme, ayrışma ve nefret söylemi yükselişi ile karşı karşıyadır.

'SAĞDUYULU BİR MÜZAKERE ORTAMININ YARATILMASI ACİL İHTİYAÇTIR'

Demokratik siyaset alanının gitgide daraltıldığı ve bir olağanüstü hal durumuna ilerlenen bu ortamdan hızla çıkılmalı ve her türlü siyasal toplumsal sorunumuzun çözümü için Meclis’te bulunan partiler demokratik adımlar atmalıdır. Sağduyulu bir müzakere ortamının yaratılması acil ihtiyaçtır. Tüm demokrasi ve barış güçleri, demokrat ve vicdan sahibi her yurttaşımız, sivil toplum örgütleri bu yönde gelişmelerin yaşanabilmesi için girişimde bulunmalıdır. Geçen her gün tahribat artmaktadır. Saldırıyı bir kez daha en sert şekilde kınıyor, tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz."

© AP Photo/ Emrah Gürel

İstiklal Caddesi'ndeki saldırının ardından güvenlik önlemleri artırıldı.

13.38 FRANSA VE İNGİLTERE'DEN TAZİYE

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner: Bugün İstiklal'de yaşanan patlama dolayısıyla çok üzgünüm. Düşüncelerim olaydan etkilenenler ve aileleriyle.

Gazeteci Hilmi Hacaloğlu patlama sonrası Taksim’den son durumu aktardı

13.34 Fransa Dışişleri Bakanlığı: İstanbul'daki saldırı alçakça ve korkakça.

13.30 İngiliz müzik grubu Skunk Anansie'nin solisti Skin, kişisel Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, patlamanın kaldıkları otelin önünde gerçekleştiğini yazdı. Skin, paylaştığı fotoğrafın altında şu ifadeleri kullandı:

"Korkunç bomba otelimizin önünde patlamadan önce çekilmiş güzel İstanbul. Çok kişi yaralandı, korkunç bir manzara ortaya çıktı, bina kağıt gibi sallandı. Kalbim, bu kötü olaydan etkilenen masum insanlar ve aileleriyle. Biz iyiyiz, oldukça sarsılmış durumdayız, şehir kapandı, her yerde polis var, ürkütücü zamanlar."

Skin, Twitter hesabından da şu paylaşımı yaptı:

"Otelimizin dışında büyük bir bomba patladı. Sarsıldım ama iyiyim. İnsanlar öldü. Korkunç görüntüler var"

13.28 ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ALMAN TURİSTLER KALDIKLARI OTELLERDEN DIŞARI ÇIKMASIN

Alman haber kanalı ‘n-tv’ 12.00 haber bülteninde Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın “İstanbul’daki Alman turistler kaldıkları otellerden dışarı çıkmasın” çağrısı yaptığını aktardı. Haber bülteninde, Türk Hava Kuvvetlerin PKK’ya yönelik hava saldırısına bu sabah yeniden başladığı, 30 civarında Türk jetinin PKK’yı bombaladığı belirtilerek belki İstanbul’da bugün yaşanan canlı bomba saldırısıyla bağlantılı olma ihtimali verildi.

© AP Photo/ Emrah Gürel

İstanbul'daki saldırının ardından güvenlik önlemleri artırıldı.

13.25 POLİS, GÖREVLİLER DIŞINDA KİMSENİN İSTİKLAL CADDESİ'NE GİRİŞ ÇIKIŞINA İZİN VERMİYOR

Kaymakamlık binası yakınlarında canlı bomba saldırısının ardından caddeye çıkan bütün ara sokaklar kapatıldı. Güvenlik şeridi çekilen sokak girişlerinde polis, görevliler dışında kimsenin İstiklal Caddesi'ne giriş çıkışına izin vermiyor. Patlamadan sonra ara sokakların boşaldığı, çok sayıda kafe ve restoranda ise personel dışında kimsenin kalmadığı görüldü. Galatasaray Hamamı'nın yanı başında kalan Turnacıbaşı sokak ile Galatasaray Lisesi'nin yanından Tophane'ye inen Hayiye Caddesi ve Boğazkesen Caddeleri ile Baş Ağa Çeşmesi Sokağı dahil bölgedeki caddeleri tenhalaştı.

13.18 İSRAİL DIŞİŞLERİ DOĞRULADI

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon, yaralılar arasında İsrail vatandaşları olduğunu doğruladı. Ancak Nahshon, yaralanan İsraillilerin sayısı ya da durumları konusunda net bir bilgisi olmadığını ifade etti.

13.15 Patlama sonrasında sosyal medyada #TeröreLanetOlsun etiketi ile saldırıya tepki gösteriliyor.

13.13 İSTANBUL'DA BAŞBAKAN DAVUTOĞLU BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI YAPILACAK

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa'daki programımı yarıda kesip İstanbul'a gideceğini belirterek, "Sayın Başbakanımızın başkanlığında yapılacak toplantıya geçiyorum" dedi.

13.08 REUTERS: ÜST DÜZEY BİR YETKİLİYE GÖRE İLK BULGULAR PKK’YI İŞARET EDİYOR

Reuters’e konuşan bir üst düzey yetkili, ilk bulguların PKK’yı işaret ettiğini söyledi. Bombanın asıl hedefinin güvenlik güçleri olduğunu ifade eden yetkili, bombanın korku sebebiyle zamanından önce patlatıldığını savundu.

Üst düzey bir güvenlik yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada "İstiklal caddesindeki saldırıyı ilk belirlemelere göre PKK ya da PKK'nın desteklediği örgütlerden biri gerçekleştirdi" dedi ve ekledi:

© AA/

Erdoğan: O bombalar sizin ülkenizde patladığında çok geç olacak

'HEDEFİ DAHA KALABALIK BİR YERİ VE SAATİ BELİRLEMEKTİ ANCAK PANİKLE HEDEFLEDİĞİ YERDEN ÖNCE SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİRDİ'

"Kimliğini belirlemeye ilişkin çalışmalar sürüyor. İlk belirlemelerimize göre söz konusu saldırgan hedeflediği noktaya ulaşamadan polisten korktuğu için bombayı patlattı. Hedefi daha kalabalık bir yeri ve saati belirlemekti. Ancak panikle hedeflediği yerden önce saldırıyı gerçekleştirdiğini düşünüyoruz."

'BU DÖNEMDE YENİ SALDIRILAR GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR'

Yetkili PKK'nın 'agresif bir şekilde' Nevruz döneminde saldırılar gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirterek, "Buna yönelik girişim ve hazırlıklar olduğunu biliyoruz. Bu dönemde yeni saldırılar gerçekleştirilebilir. Biz de agresif şekilde ve sert önlemlerle bu saldırıları engellemeye çalışıyoruz" dedi.

© AA/

ABD ve Barzani: Türkiye’deki gelişmeler tehlikeli ve korkutucu

'ŞÜPHELİ 13 ARAÇ İÇİN ARAMALAR SÜRÜYOR'

Yetkili şunları söyledi: "Son birkaç gün içersinden Suriye'den geçiş yaparak Türkiye'de eylem gerçekleştirmeyi hedefleyen 3'ten fazla PKK'lı ya da birlikte hareket eden kişiler canlı ya da ölü olarak ele geçirildi. Bunların amacı intihar saldırısı gerçekleştirmekti. Sınır başta olmak üzere ismi belirlenen kişilerin yakalanma için çalışmalar sürdürülüyor. Aynı zamanda şüpheli 13 araç için de aramalar sürüyor" dedi.

13.05 MÜEZZİNOĞLU: KAYBEDİLEN VATANDAŞLARIMIZ YABANCI DA OLSA İNSAN KAYBEDİYORUZ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: (Beyoğlu'ndaki terör saldırısı) Şu an itibariyle 4 vatandaşımızı kaybettik. 36 yaralıdan 7 yaralımızın durumu ciddiyetini koruyor. 4 yaralımız ameliyat sürecinde. Ümit ederim ki yeni kayıplarımız olmaz. Bize gelen bilgiler çerçevesinde yaralıların tespit edilen yaklaşık 12'sinin yabancı uyruklu olduğu bilgisi var. Kaybedilen vatandaşlarımız yabancı da olsa insan kaybediyoruz.

© REUTERS/ Kemal Aslan

İstiklal Caddesi'ndeki saldırının ardından güvenlik önlemleri artırıldı.

13.01 ÇAVUŞOĞLU: TERÖR BİR KEZ DAHA ÇİRKİN VE KALLEŞ YÜZÜNÜ GÖSTERMİŞTİR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu konuşmasının İstiklal Caddesi'ndeki saldırıyla ilgili şunları söyledi: "İstanbul'da sivil insanları hedef alan bir terör saldırısının haberi geldi ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız var, yaralananalar var. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralı insanlarımıza da şifalar diliyorum. Terör bir kez daha çirkin ve kalleş yüzünü göstermiştir, sivil insanları hedef almıştır. Terörle mücadelemiz bundan sonra da kararlı bir şekilde her alanda devam edecektir, içeride ve dışarıda. Tüm dünyadan da, başta Avrupa olmak üzere beklentimiz budur. Amasız bir şekilde terörle mücadelede ortak hareket etmemiz gerekiyor."

© REUTERS/ Kemal Aslan

İstanbul'da canlı bomba saldırısı

CNN TÜRK: CANLI BOMBA GALATASARAY MEYDANI'NA DOĞRU İLERLEDİ, PATLAMA ERKEN GERÇEKLEŞTİ

CNN Türk, patlamanın olduğu noktanın tam olarak caddeyi kesen Balo Sokak'ın çıkışındaki bir döner büfesinin önü olduğunu aktardı. Habere göre, ilk tahminler, canlı bombanın İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Meydanı'na doğru ilerlediği ve patlamanın erken gerçekleştiği yönünde. Görgü tanıklarına göre ise patlama, canlı bomba bir turist kafilesinin yanından geçerken gerçekleşti.

© AFP 2016/ Bülent Kılıç

İstiklal Caddesi'nde canlı bomba saldırısı

© REUTERS/ Murad Sezer

Almanya: CIA, MİT ve Kürtler 'IŞİD saldırabilir' dedi

13.00 ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD İstanbul Başkonsolosluğu: İstiklal'deki patlamanın şoku ve üzüntüsü içindeyiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerinin yasını paylaşıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

12.57 SORUŞTURMAYI 5 SAVCI YÜRÜTECEK

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstiklal Caddesi'ndeki canlı bomba saldırısına ilişkin soruşturma başlattı.

Başsavcılığın, Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki kaymakamlık binası önünde meydana gelen terör saldırısı üzerine başlattığı soruşturmayı, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda görevli 5 savcı yürütecek.

Öte yandan Başsavcı Hadi Salihoğlu da saldırının meydana geldiği Beyoğlu Kaymakamlığı önüne gelerek, bilgi aldı.

© REUTERS/ Murad Sezer

İstanbul Valiliği'nden ABD ve Almanya'ya tepki

12.24 KURTULMUŞ: İSTİYORLAR Kİ VATANDAŞ EVİNDEN ÇIKAMAZ HALE GELSİN, TERÖRÜ KANIKSAMAYACAĞIZ, ÇARŞILARDA, PAZARLARDA GÜNLÜK HAYATIMIZI DEVAM ETTİRECEĞİZ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: "(Beyoğlu'ndaki terör saldırısı) Hain planı uygulamaya çalışıyorlar. Ne yapsanız boş, bu millet sizin tuzaklarınıza asla teslim olmayacaktır. Bu millet terörün yapmak istediklerinin hiçbirisine prim vermeyecek, kadim, ezeli kardeşliğini inşallah ebedi hale getirecek, kıyamete kadar bu topraklarda birlikte, barış içinde yaşayacaktır. İstiyorlar ki vatandaş evinden çıkamaz hale gelsin. Hayır, ne yaparlarsa yapsınlar, teröre alışmayacağız. Terörü kanıksamayacağız, geri adım atmayacağız. İnşallah yollarda, çarşılarda, pazarlarda günlük hayatımızı devam ettireceğiz."

© AFP 2016/ Bülent Kılıç

İstanbul'da canlı bomba saldırısı

KURTULMUŞ HDP'YE SESLENDİ: LANETLEYİN

"Bütün partilere, özellikle demokrasi karşısında sınav veren HDP'ye bir kere daha buradan çağrıda bulunuyorum. Gün bugündür. Terör örgütünün arkasındaki mahiyet tam manasıyla ortaya çıkmadan, hemen, derhal, hiçbir şekilde 'ama, fakat' demeden bu terörü yapan katilleri, canileri, hainleri ve arkasındaki karanlık odakları telin edin, lanetleyin, görüşünüzü ortaya koyun."

© REUTERS/ Kemal Aslan

İstanbul'da canlı bomba saldırısı

12.17 VALİ ŞAHİN: SOSYAL MEDYADAKİ PATLAMA SÖYLENTİLERİ ASILSIZ

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu'nda kaymakamlık önünde öğleden önce bir canlı bombanın kendini patlatması sonucu, biri canlı bomba olmak üzere 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını bildirdi.

Vali Şahin, canlı bomba saldırısının meydana geldiği İstiklal Caddesi üzerindeki Beyoğlu Kaymakamlığı binasının önünde incelemelerde bulundu.

Basın mensuplarına açıklama yapan Şahin, Beyoğlu'nda kaymakamlık önünde öğleden önce bir canlı bombanın kendini patlatarak 3 vatandaşın ölümüne sebebiyet verdiğini belirterek, 21 vatandaşın da yaralı olarak hastanelere kaldırıldığını söyledi.

Yaralılardan 3'ünün durumunun ağır olduğunu ifade eden Şahin, "3 ağırdan biri de biraz önce hastanede vefat etmiştir. Olayın daha detaylı çalışmaları, incelemeleri arkadaşlarımız tarafından devam ettirilmektedir. Daha sonra detaylar netleştikçe ayrıca bilgiler verilecektir" dedi.

Şahin, bomba ihbarlarına ilişkin soru üzerine, "Bomba ihbarı değil de, sosyal medyada hızla yayılan bir konu var, Nişantaşı'nda, Bayrampaşa'da vesaire İstanbul'un değişik yerlerinde de bombaların patladığı şeklinde. Bunlar tamamen asılsızdır. Böyle bir haber, böyle bir olay yok şu an itibarıyla" diye konuştu.

'YAPABİLECEĞİM AÇIKLAMA BU KADARDIR'

Bir başka soru üzerine Şahin, şu an için hastanelerde 2'si ağır 20 yaralının bulunduğunu belirtti.

İstanbul Valisi Şahin, "Şüphelenilen bir kişi var mı?" sorusuna "Şu anda çok yeni. Detaylı inceleme yapılıyor tüm boyutlarıyla. Yapabileceğim açıklama bu kadardır" yanıtını verdi.

© REUTERS/ KEMAL ASLAN

İstanbul İstiklal Caddesi'nde canlı bomba saldırısı

12.16 OLAY YERİNE 28 AMBULANS GÖNDERİLDİ

Sağlık Bakanlığı: İstanbul Taksim İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen patlama olayı sonrasında 112 Komuta Kontrol Merkezimize ilk çağrı saat 10.58 itibariyle gelmiş olup, saat 11.04'de ambulanslarımız olay yerine ulaşmıştır. 28 adet 112 ambulansı ile olay yerindeki yaralılara müdahale edilmiş ve hastanelere nakiller gerçekleştirilmektedir. Yaralılar Haseki, Şişli Etfal ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

© AFP 2016/ Bülent Kılıç

İstanbul İstiklal Caddesi'nde canlı bomba saldırısı

12.12 YARALILARDAN ÜÇÜ İSRAİL VATANDAŞI

DHA, yaralılar arasında 3 İsrail vatandaşının olduğunu aktardı. 

12.05 YAYIN YASAĞI GELDİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca, İstanbul Beyoğlu'nda meydana gelen patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildi.

© AA/ Metin Pala

12.01 VALİ ŞAHİN: CANLI BOMBA DA ÖLDÜ

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu'nda kaymakamlık önünde canlı bomba saldırısı meydana geldiğini belirterek, olayda canlı bombayla birlikte 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 3'ü ağır 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

12.00 'NİŞANTAŞI'NDA DA PATLAMA' İDDİASI YALANLANDI

İstiklal Caddesi'ndeki saldırının ardından Nişantaşı'nda da patlama olduğu ileri sürüldü. Ancak iddia doğrulanmadı.

11.43 'BİR ŞÜPHELİ DAHA ARANIYOR' İDDİASI

NTV muhabiri, bir şüphelinin arandığını aktardı.

Görgü tanıklarının başka bir şüpheli daha olduğu yönündeki ifadesi sebebiyle polis helikopterlerinin de bölgeye sevk edildiği belirtiliyor.

Ayrıca ölenlerden birinin cesedinin çok deforme olması sebebiyle bu kişinin canlı bomba olabileceğinden şüphe ediliyor.

Patlamada yaralı sayısı da 10'a çıktı.

11:40 CNN Türk’e göre patlamada yaralı sayısı 7.

Kanal, ölenlerden birinin de intihar bombacısı olduğunu öne sürdü.

Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da, olayda 4 kişinin öldüğü ve 6 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

İSTİKLAL CADDESİ HER İKİ YÖNDE YAYA TRAFİĞİNE KAPATILDI

Polis, caddeyi giriş-çıkışlara kapatırken, patlamanın meydana geldiği alanı güvenlik çemberi içine aldı.

Taksim'e resmi araçlar, polis, itfaiye ve ambulans dışında araç girişine izin verilmiyor.

Patlamaya neyin neden olduğu konusunda ise henüz bir bilgi yok.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2016, 11:36

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER