banner392

İşsizlikte Dünya Üçüncüsü Olduk.

İşsizlikte dünya üçüncüsüyüz! Taraf gazetesinden Süleyman Yaşar, bugün kaleme aldığı yazısında 2014 işsizlik oranındaki artışı değerlendirdi. Yüzde 10,9 düzeyine yükselen işsizlik oranının büyüme hızıyla bağlantılı olduğunu söyleyen Yaşar, 'büyüme hızı azaldıkça işsizlik de artıyor' dedi. Süleyman Yaşar yazısında, en yüksek işsizlik sıralamasında dünya üçüncüsü olduğumuzu da belirtiyor.

İşsizlikte Dünya Üçüncüsü Olduk.

Dün işsizlik rakamları açıklandı. Buna göre Aralık 2014 döneminde işsizlik oranı yüzde 10,9’a yükseldi. Bu düzeyde işsizlik oranı, yükselen ülkeler arasında en yüksek işsizlik oranına ulaşan üçüncü ülke olduğumuzu bize gösteriyor. Çünkü yükselen ülkeler arasında yapılan en yüksek işsizlik oranı olan ülkeler sıralamasında yüzde 24,3 işsizlik oranıyla Güney Afrika Cumhuriyeti birinci, yüzde 12,9 işsizlik oranıyla Mısır ikinci, yüzde 10,9 işsizlik oranıyla Türkiye üçüncü sırada yer alıyor. Kısaca en yüksek işsizlik sıralamasında dünya üçüncüsü olduğumuzu belirtelim. Bu arada en yüksek enflasyon yaşayan ülke sıralamasında da yüzde 68,5 oranıyla Venezuela, yüzde 16,7 oranıyla Rusya ve yüzde 10,6 oranıyla Mısır’ın ardından yüzde 7,5 oranıyla dünya dördüncüsü olduğumuzu hatırlatmakta fayda var.

SON BİRYILDA İŞSİZ SAYISI 336 BİN ARTTI

Tekrar işsizlik rakamlarına dönersek…

Son üç yılda işsiz sayısı hızla çoğalmaya başladı. Nasıl çoğalmaya başladı? Şöyle açıklayalım, 2012 Aralık ayında işsiz sayısı 2 milyon 576 bin kişiydi, 2013’ün Aralık ayında bu defa işsiz sayısı 2 milyon 809 bin kişiye yükseldi. Ardından dün yayınlanan 2014 Aralık ayı rakamlarında işsiz sayısı 3 milyon 145 bin kişi oldu. Böylece son bir yılda işsiz sayısı 336 bin kişi arttı. Bu arada 2012 yılı Aralık ayına göre işsiz sayısı 570 bin kişi çoğaldı. Bir de son dönemde Türkiye İstatistik Kurumu tanım değiştirip bir aylık işsizleri ölçmeye başladı. Oysa tanımı değiştirmeyip üç aylık işsizleri araştırsaydı işsiz sayısına 300 bin kişi daha ilave olacaktı.

Kısaca tanım değişikliği işsiz sayısının düşük kalmasına neden oldu.

PEKİ, İŞSİZLİK NİYE ARTIYOR?

İşsizlik artıyor, çünkü Mayıs 2014’ten beri tüketici güven endeksi sürekli azalıyor. Tabii bu arada büyüme hızı sürekli geriliyor. Bildiğiniz gibi 2014 yılının ilk çeyreğinde büyüme hızı yüzde 4,8, ikinci çeyreğinde yüzde 2,2, üçüncü çeyreğinde yüzde 1,7 oldu. Bu arada 31 Mart’ta 2014 yılının dördüncü çeyrek büyümesi açıklanacak. Eğer TÜİK tanım değiştirmezse dördüncü çeyrek büyümesinin düşük düzeyde olacağını söyleyebiliriz. Hattâ 2013’te 822 milyar dolar olan milli gelirin 800 milyar doların altına gerilediğini de görebiliriz. İşte işsizlik niye artıyor sorusunun cevabı şu; büyüme hızı azaldıkça işsizlik de artıyor.

TÜRKİYE KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ’NE TERS DÜŞMEYE BAŞLADI .

O hâlde Türkiye büyümeyi hızlandırmak için derhal öngörülebilir hukuk sistemine geçmeli. Ve Avrupa Birliği ile ilişkilerini derhal düzeltmeli. Çünkü önceki gün eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Emma Bonino ve Albert Rohan üçlüsü Project Syndicate’de yayınlanan makalelerinde Türkiye’deki iktidarın son dönemde otoriter tavırlarıyla başta ifade özgürlüğünü kısıtlaması ve diğer antidemokratik uygulamaların Kopenhag Siyasi Kriterleri’ne ters düştüğünü ileri sürüyorlar.

Anlayacağınız rotayı hemen Avrupa Birliği’ne çevirmeden ekonomide işler pek düzeleceğe benzemiyor.

 
Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2015, 19:11

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER