banner392

İngiliz The Guardian Gazetesi Pazarlığı Deşifre Etti!

“Öcalan’a ev hapsi. Sonunda özgürlük. Kürtler için yeni bir anayasa” dedi.

İngiliz The Guardian Gazetesi Pazarlığı Deşifre Etti!
Türkiye’de tartışılan MİT-Abdullah Öcalan görüşmeleri, İngiliz The Guardian gazetesinin başyazısına taşındı. The Guardian, “Bir Kürt Baharı olursa her iki taraf için ödüller anlamlı olacak. Bu, sadece 40 bin insanın ölümüne neden olan bir ihtilafa son verilmesinden ibaret olmayacak” dedikten sonra Öcalan için “ev hapsi ve sonunda özgürlük”, Kürtler için “yeni bir anayasa, yeniden yazılmış terörle mücadele yasaları” gibi avantajların olacağını öne sürdü.

“Ufukta ilerleme var” 

Başyazıda "Tayyip Erdoğan için de ufukta daha parıltılı ve daha tartışmalı bir ödül var. Tüm icra yetkileri ile istediği başkanlık. Kürt BDP’nin desteği ile bir referandum için gerekli çoğunluk elde edebilir. Yolda bir çok engel var. Şimdilik ve son zamanlardaki onca kargaşadan sonra, görüşmeler yapılıyor olması, yeterli olmalı” denildi.

Bu defa durumun farklı olduğunu savunarak “Ufukta ilerleme var” değerlendirmesini yapan gazete, buna karşın PKK’lıların silahlarını bırakmaları yanında Kuzey İrlanda’daki silahsızlanmayı “parkta bir gezinti” ye benzetti. Abdullah Öcalan’ın talimatıyla cezaevlerindeki açlık grevine son verilmesinin yaptığı etkinin de vurgulandığı başyazıda, PKK’nın ateşkes ilan etmesinden önce daha kat edilecek yol olduğunu savunan gazete, “Sadece, 2 bin kadar PKK savaşçısını Türk topraklarından çekmek ve 6-7 bininin Kuzey Irak’taki dağlardan indirip silahlarını Erbil’teki Mesut Barzani’ne teslim etmelerini sağlamak için gerekli olan lojistik çabası, Kuzey İrlanda’da İRA ve İngiltere’ye sadık paramiliter güçlerin silahsızlanmasının bir park gezintisine benzemesine neden oluyor” yorumunda bulundu. Gazete, Öcalan ile görüşmeler konusunda Tayyip Erdoğan’ın arkasında hem parlamentoda konsensüs hem de kamuoyu çoğunluğunun bulunduğu görüşünü dile getirdi.

“Al gülüm, ver gülüm” hesabı

Siyasi çizgisini iktidar karşısında belirleyip SP ve HAS Parti’nin liderliğine yükselen, ardından muhteşem bir dönüşle AKP’ye geçen Numan Kurtulmuş, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada “Uzlaşma olmazsa kendi anayasamızı yapar, millete götürür ve yüzde 70’in üzerinde kabul oyu alırız” demişti. Kurtulmuş’un sözleri başkent kulislerinde “Al gülüm, ver gülüm. AKP, BDP’ye göz kırpıyor. Özerklik verilip başkanlık garantilenecek” diye yorumlanmıştı. AKP’nin BDP’den “Başkanlık Rejimi” için destek aldığını, BDP’nin de “merkez” de iddiası olmadığı için bu desteği verdiğini savunan siyasi yorumcular, bunun karşılığında BDP’nin de “yerel yönetim yetkilerinin genişletilmesi” şemsiyesi altında “demokratik özerklik”, “ana dilde eğitim”, “yerel yönetimde özerklik” gibi haklar kazanacağını ileri sürmüştü. Kulislerde, “Kurtulmuş’un hesabıyla, BDP AKP’den istediği alacak. Bunların karşılığında, bölge halkından alacağı oylarla Başkanlığı garantileyecek” yorumu yapılıyor.
 
yenicaggazetesi

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2013, 11:01

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER