banner392

Eskiyayla da 124 m den köye yetecek kadar su çıktı

Yıllardır susuzluk çeken Eskiyayayla da köyüne yetecek kadar su çıktı. Sondajla su çıkarmayı başaran muhtar “Kendi imkan ve çabalarımızla 124 m derinlikte su bulduk. Artık köyümüzün su sorunu kalmadı.“ dedi.

Eskiyayla da 124 m den köye yetecek kadar su çıktı
 Köy Muhtar İsmail Camcı seçildiği günden beri köyün su sorununu çözmek için çalıştı, çabaladı. Zaman zaman köylülerin şikayetlerine maruz kaldı. Ancak sonunda köyün en yüksek kesiminde tesbit ettirdiği suyu yerin altından çıkarmayı başardı. Kar kış demeden sondaj makinalarını getirerek yaptırdığı sondajdan sonra günde 400 ton dolayında su depolayabilecek su kaynağına ulaşıldı.  
 
 

‘SU HAYAT DEMEKTİR’
Suyun çıkmasından sonra, çalışmalara baştan beri destek veren Pamukova kaymakamı Tuncay Dursun, “Suyun çıkmasına bizde sevindik. Su hayat demektir. Eskiyayla da yapılan sondaj çalışmalarını yakından takip ediyorduk. Suyun çıktığını duyan diğer köy muhtarları da bir toplantımızda konuyu gündeme getirdiler.  Ağaçcılar köyü gibi, bazı köylerimizde su sıkıntısı var. Onlar da su çıkarmak için çalışmalar yapıyorlar. Ancak Eskiyayla da suyun çıkması onlarıda umutlandırdı” dedi. Eskiyayla da çıkan suyun hayırlı olmasını temenni ettiğini söyledi.
 

KÖY MUHTARI SEVİNÇLİ

Köyde suyun çaktığı anda sondaj makinasının başında olan Eskiyayayla köy muhtarı İsmail Camcı suyun çıkmasından sevindi.
 
Maliyetli bir iş olan, ancak kazıda metre başına para ödeyecek olan muhtar yardımseverlerin desteği ile yaptırmaya çalıştığı sondaj çalışması sonunda suyun çıkmaması durumunda ise köylülere nasıl bir cevap verebileceğinin hesabını yapıyordu. Çıkarsa problem yoktu. Yönetim dışında köydan bazıları “Yüksek tepede su mu çıkar” diyorlardı.
 

KÖYÜN EN YÜKSEK YEPESİ (KABAKLIK)
Tarihinde köyde yer altından sondajla hiç su çıkarılmamış, hatta deneme bile yapılmamıştı. Köylü tarafından suların çukur yerlerde olabileceğine inanılıyor. Tepede ise su olmaz. Deniyordu. Kabaklık denen yerde yapılan fizibilete çalışmalarında su oludğu tesbip edilmiş, ancak yapılan bu tür tespitlerin bir kısmında çalışmalar çok defa fiyasko imle sonuçlanmıştı.
 

TÜM BU OLUMSUZ ORTAMA RAĞMEN SONDAJ YAPILDI.
Ancak daha büyük suya ulaşmak için de köy tarihinde hiç denenmemiş yer altı sularından nasıl yararalanabiliriz diye uzun uzun çalışmalar yaptı. Pamukova kaymakamının da desteğini aldıktan sonra köyün en zirvesi olan kabaklık denen 1150 metre yükseklikteki tepede var olduğu tespit edilen yer altı suyunu çırmak için kolları sıvayan köy muhtara destek veren ihtiyar heyeti birlikte sondaj çalışmasını başlattı.
 
Sonunda tepeden su çıktı muhtarın yuzu güldü. Köylü ise suya kavuştu.
Seçildiği günden beri köyün su sorununu çözmek için çalışan köy Muhtarı İsmail Camcı köyde atıl durumda kalmış suları topladı. Köy içine 3 tane daha su deposu yaptı. Ancak hala yeterli olmayan sulara bir yenisi katmak için yaptığı zor çalışma olan sondajla yer altında su çıkarma işinide yaptıktan sonra şunları söyledi.
 
“Köyümüzde gün gitikçe nüfus çoğalıyor, yeni evler yapılıyor. Az miktarda olan su yüzünden yaz günleri şikayetler oluyordu. 126 yıldır köye su temini için hep yer üstü sularından su temin etmeye çalıştık. Ancak yer üstünde de sular yetersiz. Köy çeşmesine gelen eski bir su vardı zamanla oda gelmez oldu. Onu Özel idarenin katkısı ile yeniden getirdik, oda yetmedi. Köy içinde su depoları yaptık yine yemedi. Bu sene köyümüzde yatırım yapan bir iş adamımız dağın başında yerden su çıkardı bu olay bizi umutlandırdı. Bizde köylü olarak “Biz de su bulabiliriz” diye düşünmeye başladık. Yaptığımız araştırmalarda köyün tam tepesi olan kabaklık denen yerde su oluduğunu tespit ettirdik. Yardım için köye durumu anlattığımızda “tepede su mu çıkar” diye alaya alındık. Ama ihtiyar heyeti arkadaşlarımı toplayıp durumu anlattım. Onlar da riske girmemiz gerektiğini ve beni desteklediklerini söylediler. Epey maliyetli olan bu işe kolları sıvayıp tepede sondaj başlattık. Maliyetli olan ve geliri olmayan köyde bir yerden destek aldığımız bir parayı burada harcamaya karar verdik ve bu stersle çalışmaya başladık. Tabi ilk 50 m de su çıkana kadar bende gerginlik yaşıyordum. İlk su çıktıktan sonra dahada çıkacağı içimden geldi ve makinalara devam talimatı verdim. 124 m ye indiğimizde fışkıran suyu görünce yüzümüz güldü. Şimdi benden mutlusu yok. Köy artık su sıkıntısı çekmeyecek.”dedi.
 
KÖYLÜLER MUTLU.
“Helal olusun muhtarımıza” Köyde yıllar önce, daha YSE tarafından yapılmış ve köy içindeki çeşmeleride yapmış olan ve köylülün imece çalışması ile getirilmiş köy suyunun bakımsızlığı ve ilgisizliği yüzünden kesilmesine neden olan ve eski muhtar zamanında söylenmesine rağmen getirilmeyen suyuda yeniden Özel İdareden boru ve makina desteği alarak getiren yeni muhtara teşekkür eden köyde yaşayan Muzafer Yavuz 8 sene önce “Bu su getirilsin. Eğer siz yapmazsanız yeni seçilen muhtara suyun getirilmesi için bende yardım edeceğim demiştim” dedi. Yıllar önce ve şimdi aynı yerde görüntü veren ve şimdi akan eskiden akmayan çeşmeyi gösterip. “Helal olsun yeni muhtarımıza suyumuzu getirdi. Şimdi de sondajla su çıkardı onu tebrik ediyorum. Bir köylü olarak elimden gelen maddi manevi desteği vermeye hazırım” diyerek köye suların gelmesinden sonra sevincini ifade etti.

 
Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2013, 14:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER