banner392

Bu müze neden kapalı

Odatv internet sitesi tarafından haber yapılan Kurtuluş Savaşı komutanlarından general Ali Fuat Paşa'nın eşyalarının sergilendiği Kuva-yı Milliye Müzesi’nin kapalı tutulması CHP’nin tepkisine neden oldu.

Bu müze neden kapalı

İŞTE ODATV NİN HABERİ ŞÖYLE

Kurtuluş Savaşı komutanlarından general Ali Fuat Paşa'nın eşyalarının ve önemli notlarının da sergilendiği Kuva-yı Milliye Müzesi’nin kapalı tutulması CHP’nin tepkisine neden oldu. Genel seçimde CHP’nin Sakarya’dan milletvekili adayı olan Erdoğan Isır, müzesinin sürekli kapalı olduğunu ve bunun Ali Fuat Paşa’ya saygısızlık olduğunu söyledi.

Erdoğan Isır, Sakarya'nın Geyve ilçesi Alifuatpaşa beldesinde Orgeneral Ali Fuat Cebesoy’un kabrinin de bulunduğu Türkiye’nin tek Kuva-yı Milliye Müzesi'nin kapalı olmasının bir ayıp olduğunu ifade etti. CHP’li Erdoğan Isır,

"Ali Fuat Cebesoy milli mücadelemizi başlatan kahramanımızdır. Kendisi adına yapılan müzesinin sürekli kapalı olmasına anlam veremiyoruz. Bu müzeyi ziyaret etmek isteyen insanlar kapıdan geri dönüyorlar. Kaymakamlık sitesinde bu müzenin pazartesi günleri hariç tüm gün açık olduğu yazıyor, ancak müze sürekli kapalı. Bu ayıp bir an önce düzeltilmeli ve Ali Fuat Paşa’nın kabrini olduğu müze ziyaretçilere açılmalıdır. Müze neden kapalı tutuluyor bunu öğrenmek istiyoruz"dedi.

MÜZE TARİHE IŞIK TUTUYOR

Müze, Sakarya Nehri kenarında, Merkez Camii'nin hemen arkasında iki katlı kargir bir yapıdan oluşuyor. 26 adet etnografik eser ve 47 adet orijinal arşiv vesikası bulunuyor. 30 Ekim 1989 tarihinde Türkiye'nin Kuva-yı Milliye Müzesi olarak ziyarete açılan müzede ayrıca Kuva-yı Milliye döneminde görev almış şahsiyetlere ait fotoğraflar, Amasya, Erzurum ve Sivas kongre metinleri, Atatürk'ün el yazısı ile yazılmış 10. Yıl Nutku fotokopileri, Kuva-yı Milliye dönemine ait kronoloji, fotoğraflar, haritalar, duvarlara asılı olarak sergileniyor.

İKİ ORİJİNAL ESER DİKKAT ÇEKİYOR

Müzede iki orijinal eser dikkat çekiyor. Bunlardan biri Rumelili Müslüman bir genç kızın anlamlı el emeği göz nuru eseri. Diğeri Cebesoy’un kendi elleriyle çizdiği muhabere krokileri. Rivayete göre Rumelili Müslüman bir genç kızın hikayesi de oldukça ilginç. Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'daki mücadeleye destek olmak isteyen Rumelililer yardım kampanyası başlatır. Bu yardım kampanyasına Rumelili genç bir kız da katılır. Genç kız ipek başörtüsünün bir kısmına Türk bayrağı çizer, Osmanlıca yazıyla da "Gayret et namusumuzu ve bizi kurtar" ifadelerini yazar. Ayrıca eşarba Rumeli haritası işlemesiyle de önemli başka bir mesaj daha verir. Rumeli'nin Türk yurdunun bir parçası olduğunu nakış nakış işler. Yardım malzemelerinin içinden çıkan bu ipek eşarp parçası müzenin nadide eserleri arasında bulunuyor.

CEBESOY’UN KENDİ ELLERİYLE ÇİZDİĞİ MUHAREBE KROKİLERİ

Müzenin ikinci katında Kuva-yı Milliye Genel Komutanı ve düzenli ordunun Garb Cephesi Komutanı Ali Fuat Cebesoy Paşa'dan kalan fotoğraf, belge, hatıra eşya ile şahsi eşyalar sergileniyor. Ali Fuat Cebesoy'un Yunan ordusuna karşı kendi elleriyle çizdiği muharebe krokileri ilgi görüyor. Ayrıca Kırşehir Çelebisi Cemaleddin Efendi'nin Ali Fuat Paşa'ya hitaben yazdığı ve Milli Mücadele'de kendilerinin yanında olduklarını bildiren mektup, yine aynı Cemaleddin Çelebi'nin 'İngiliz Muhipler Cemiyeti azasının menfi çalışmalarının önlenmesi için Ali Fuat Paşa'ya hitaben yazdığı mektup' dikkat çeken tarihi belgeler arasında yer alıyor. 
Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2016, 16:45

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER