banner392

Bu haberde İsabalı pilavına Hıdırellez Etkinliği olarak bakanlara gitsin.

Her sene Sakaryanın (eski adı köyler olan,) şimdi ki mahallelerinde yapılan şenlikler kapsamında Mayıs ayları içinde daha çok dini temalı pilav etkinlikleri yapılırdı ve hala bu gelenek bozulmadı ve dünde Pamukova İsabalı mahallesi böyle bir etkinlik yaşadı.

Bu haberde İsabalı pilavına Hıdırellez Etkinliği olarak bakanlara gitsin.

Pamukova’nın Eskişehir çıkışında kalan İsabalı mahallesinde yapılan pilav etkinliğine katılanlar saban saatlerinde İsabalı ya gelmeye başladılar. Özellikle bayram havasını andıran günde bay bayan, çoluk çocuk herkes rengarenk giysileri ile Hıdırellez Etkinliğine geldiler.

 

HIDIRELLEZ GÜNÜ NEDİR? ( Wikipedi ye göre)

 

Hıdırellez ya da Hıdrellez (Azerice: Xıdır Ilyas ya da Xıdır Nəbi), Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.

 

GENELDE ÇAYIRLIK ALANDA KUTLANIR

Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur. Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

 

Pamukova da Hıdırellez pilavı da denen günde çeşitli etkinliklerde yapılırdı. Günümüzde ise etkinlik sayısı azaldı. Daha çok (eskiden) yağmur duaları gibi bereket istenen dualar da yapılıyordu. Güne gelenlere mutlaka pilav ikramı yapılıyor. İsabalıda da dün köy muhtarlığı tarafından organize edilen etkinlik tamamen köylülerin imece usulü ile yaptıkları pilav da tam 650 kg pirinç kullanılmıştı. Pilavların içine konabileceği yüzlerce (tepsi) denin kaplar toplanmış kazanlarla pişirilen pilavlar köy gençleri tarafından köyün meydanı olan çayırlık alan kenarına getirilerek dağıtılmıştı. (bu arada söylemek gerekirse tam pilav dağıtımı sırasında her zaman stres ve tartışmalarda yaşanmakta) dünde azda olsa bir an önce pilavını almak isteyenlerle sırasını beklemesini söyleyenler arasında ağız dalaşmaları da oldu. Gençler işe daha önceden organize oldukları için köy delikanlı başı gibi seçilen ve kolunda kırmızı kurdele kolluk takılı olan gençler olayı iyi organize ettiler. Çünkü pilavla birlikte 5000 bin kadar ayran, yine binlerce sadece o güne ait olan pilavda olmazsa olmaz olan yufkalar dağıtıldı.

 

DÜNÜN KATILIMCILARI KİMLERDİ.

İsabalı Geleneksel Hıdırellez Pilav etkinliğine bir bakanın katılacak olması mutlaka köyde de heyecan yarattı. Özellikle muhtarlar ve köyü yönetenler çok üst düzeylerde yetkiliyi köyüne ya da mahallesine getirmekle her zaman gündem oluşturmuşlardır. Hatta muhtarlıklarından sonra bile kendilerinden (hey gidi bizim muhtar” diye söz ettirmişlerdir.

 

İşte dünde İsabalı öyle bir gün yaşadı. Köy muhtarı Ahmet Özer bir bakanın köylerine geleceğini bir gün önceden öğrendi ve zaten hikaye ondan sonra başladı. 7 Haziranda yapılacak Genel Seçimler öncesi en küçük bir toplantı ve en küçük bir grup oluşacak yerlere giderek o topluluklardan bir şekilde oy alabilmek için dil döken ve seçmeni kendisine oy vermeye ikna etmeye çalışan siyasetçiler içinde Hıdırellez Pilavı etkinlikleri tamda yerinde bir siyasi tanıtım alanları oluyordu.

 

Dünde İsabalı Pilavına başta Ak Partiden yeniden milletvekili adayı olan bakan Ayşenur İslam geliyordu. Tabiki olayı duyan başta yine Ak Parti den aday olan Sakarya milletvekili adayları bakanında yanında olabilmek için İsabalı ya gelmişlerdi.

Pamukova’dan CHP adayı olan Erdoğan Isır ve partililer de İsabalı pilavana gelen siyasilerdi. MHP liler ise tam kadro İsabalı pilavında buluştular. MHP liler alana geldiklerinden milletvekili adayları Ali Riza Acartürk, Gökhan Taşdeviren ve Pamukova ilçe başkanı ve yöneticileri tam kadro görüntüler verdiler. Pilava gelenlerle yer yer sohbetler ettiler, onlara 7 haziran seçimleri ile ilgili tanıtım broşürleri dağıttılar. Yine bu seçimde Milli İttifak yapan Sadet ve Büyük Birlik Partisi BBP yöneticileri milletvekili adayları (Pamukova dan BBP aday olan Gürbüz Pertev ile daha önce de belediye başkanı adayı olmuş Saadet Adayı Ahmet Şen İsabalı Hıdırellez Pilavı etkinliklerinde hazır bulunan adaylardı.

 

Yine bu seçimlere adını değiştirdikten sonra seçime iddialı şekilde giren eski İşçi Partisi, Şimdi ki Vatan Partisi adayları da Hıdırellez Pilavına katılan partililerdi. Vatan Partisi Sakarya adayı Murat Bölükbaşı ile Bahtiyar Bodur birlikte geldikleri Sakarya TGB üyeleri ile birlikte çalıştılar. Vatan Partili Murat Bölükbaşı spor adamı olmasından olmalı pilava katılan kalabalıklarla bir bir en çok sohbet eden adaylardan oldu. Bölükbaşı seçildiği taktirde köylünün daha onurlu ve itibarlı bir hale getirileceğini vaat etti. Bahtiyar Bodur ise işi gereği (Sakarya Teşeron İşçi Sendikaları şube başkanı) daha çok eğmeğin hakkını savundu geldiklerinde Teşeron sistemini kaldıracaklarını anlattı.

 

HIDIRELLEZ ETKİNİLĞİNE

Sakarya Alay komutanı, İl Emniyet müdürü, Pamukova Kaymakamı, Pamukova Belediye Başkanı, Pamukova Jandarma bölüm komutanı, Muhtarlar, siyasi partilerin ilçe başkanları, Daire amirleri ve vatandaşlar katıldılar.

 

Yoğun bir katılım olduğundan olmalı geçtiğimiz seneler pilav yendikten sonra köy gençleri değişik yarışlar düzenlerlerdi. Bu sene o tür etkinlik yapılmadı. Sakarya’dan getirilen mehter takımı ile yine Sakarya dan getirilen Sakarya İl Kültür Turizm Müdürlüğü Balkan ve Kafkas Halk Oyunları Topluluğu ekibi vardı. Ekip Sakarya yöresinden oyunlar oynadı. Öğretmenleri Osman Kabataş ile Şenay Oğuzhan’ın farklı folklor ekibi İsabalı da izleyenlerden alkış aldı. 
Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2015, 10:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER