banner392

Piyasalar allak bullak oldu

Doların 2.41 seviyesini geçerek tarihi rekor kırması Borsa İstanbul'da sert satışları beraberinde getirdi.

Piyasalar allak bullak oldu

Siyasi kaygıların yeniden gündeme gelmesinin yanı sıra, Rusya başta olmak üzere gelişmekte olan piyasalardaki çalkantılar ve Fed kararına ilişkin endişeler piyasaları kötü vuruyor.

Birinci seansı yüzde 1.03 oranında düşüşle 81.948 puandan tamamlayan Borsa İstanbul 100 endeksinde ikinci seans bir satış dalgası daha geldi.

79.000 puanın altına inen ve 78.844 puanı gören endeks, kapanışı 3.613 puanla 79191 puandan gerçekleştirdi. Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 4,36 değer kaybetti.

Bu seviyelere dikkat!

TL’deki değer kaybı ve gösterge faizdeki yükseliş endeks üzerinde baskı yaratan önemli faktörler olarak gösteriliyor.

Endekste 79500 seviyesi üzerinde seyirlerin korunması durumunda önümüzdeki günlerde zayıf da olsa tepkiler görülebileceğini belirten analistlere göre, 79500 seviyesinin altında kapanış oluşması, dolar ve faizdeki yükselişin devamı halinde baskı 76600 güçlü destek çizgisine kadar sürebilir.

Gözler Fed'de

Diğer taraftan yarınki FED toplantısı ve gelecek açıklamalar piyasalar üzerinde belirleyici olacak.

Dolar rekor kırdı, euro 3 lirayı geçti.

2.4174 seviyesine kadar çıkarak tarihi rekor kıran dolarda ise kapanış saatlerin işlemler 2.37 TL seviyelerinde geçiyor.

Dolarla birlikte yükselişe geçen euro 3 TL seviyesini geçti. 3,0289 TL'yi gören euroda işlemler aynı saatlerde 2,9650 seviyesinden geçiyor.

Merkez'in hamlesi dolarda tansiyonu düşürdü.

Kurun rekor seviyeyi test etmesinin ardından Merkez Bankası'ndan yeni bir hamle daha geldi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacı Hazine ve TCMB tarafından doğrudan karşılanacağı haberinin ardından dolar/TL'de aşağı yönlü hareketler gözlemlendi.

2.41 seviyelerinden 2.37 seviyelerine kadar geriledi.

Yükselişin sürmesi bekleniyor.

Analistler, şu anda aşağı yönlü hareketler gözlemlenen dolar/TL'de hala yukarı yönlü seyrin devamını bekliyor. Merkez Bankası'ndan daha somut müdahaleler gelmediği müddetçe paritede tansiyonun düşmeyeceği kaydediliyor.

Faiz iki ayın zirvesinde

Tahvil - bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,96'ya çıkarak son 7 haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Selçuk Altun - dunya.com 
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2014, 21:56

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER