banner392

Pamukova Festivaline büyük ilgi

Pamukova da 3. düzenlen yerli ürünlerin tanıtıldığı ve stantlar kurularak satışa sunulduğu “Pamukova Eko Pazar Doğal Ürünler ve Ayva Festivalinde” her çeşit gıda ürünü yanında, bal, reçel, gibi her çeşit ürün sergilerde yer aldı.

Pamukova Festivaline büyük ilgi

Festivali Organize eden PAYDER ile destek veren Kaymakamlık ile Pamukova Belediyesi katkı ve destekleri yanında birçok önemli girişimci, davet edilen Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Belediye Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Pamukova Kaymakamı Recai Karel festilalin önemli isimlerinden bazılarıydı. Burçok kurum ve kuruluş yetkilileri yanında halka açık konser de verildi. Birgünlük Festisal akşamında halka açık konser solistileri Erzurum doğumlu gençlerin yeni sevgilisi Merva Özbey sahnde assolis olarak sahne aldı. Yines Pamukova nın yetiştirdiği genç sanatçı Özan Garip sahe aldılar.

 

Dualarla açılışı yapılan Pamukova Festivalinin ilk konuşmacısı Payder Başkanı Ali Urgan Oldu.  Pamukovanın genç girişimcileriden olan Urgan Bizler genç girişimci insanlar olarak. Elleri öpülesi çiftçilerimizin her daim yanında durmaya bölgemizde tarım yatırımlarına genç kuşak genç üreticilerimize katkılar sağlayacağımızın süzünü yenilemek istiyorum” dedi

Çoşkulu geçen festival kalımın büyük olduğunu yoğun ilgi gördükleini de söyleyen genç girişimci Ali Urgan

“Pamukovamızın esnafından çiftçisine kadar gösterdikleri ilgi alaka ve azimlerini gördükten sonra Payder yönetim kurulu olarak bizlerde daha çok çalışmamız gerekitiğini anladık. Şu anda Pamukovamızın daha çk öne çıktğnı görüyoruz.  Pamukovamız her gün 40 bin araçın geçtiğini Birçok bağlantı yol güzergahlarından dolayı şanslı bir yerdir. Bizler bunu fırsata çevirmemiz gerektiğinis inanıyoruz. Bu günden sonra Pamukova nın tanıtımı için birçok yerde tanıtım ve katılımlara devame edeceğiz” dedi.

 Belediye Başkanı Cevak Keser ise Pakukova Tarımını geliştirmek için bölgede zarar verici Taş Ocalarının kaldırılmasını istedi.

Keser Şunları söyledi.

“Türkiye de Ayvanın yüzde 65 ini Sakarya vilayeti karşılıyor. Sakarya vilayetimizde bir kısım Ayva Eşme de çıkıyor, diğer bir kısmı Geyve ilçemizde çıkıyor. 13 bin ton Ayva da Anavatanın merkezi olan Pamukova ilçemizde Pamukova Merkezimizde çıkıyor. Bu konuda Tüm çiftçi kardeşlerimize hepsine başta Ayva olmak üzere üzümümüz, çileğimiz, kavunumuz, domatesimiz, patlıcanımız, biberimiz Pamukova denince herşey çıkıyor burada. Allah utela öyle bir toprak vermiş. Pamukova demek ovası da var unutmayalım. Karıştırmayalım başka yerlerle verimli toprakların olduğu yer demek. Pamukova demek Ayvanın Anavatanı demek.”dedi.

Keser Fırsatı Kaçırmadı. Taş Ocaklarını kapmak için destek istedi.

Sözlerine “Bu Protokoli Kaçırmamak lazım” diyerek başladı. Kendisene alıkş yapan kalabalığı ise “Bu meydanlar sizin. Gönlünüzce eğelenin. Pamukovalı hemyerilerim siz her yeşin en iyisine laiksiniz” dedi.

“TAŞ OCAKLARI PAMUKOVAYA ZARAR VERİYOR”  

Sayın valim, Sayın Genel başkan vekilim. Biz çiftçi memleketiyiz. Tapraklarımızın çoğunluğu tarımla iştikal ediyor. Aynı zamanda 6500 kişilikte istihdamız var. Sigorlatılımız var. Hepimiz doğaya, suya havaya zarar vermeyen insanlarız  Pamukovamıza zarar verer Taş Ocaklarının kapatılmasını istiyorum” diye seslendi.

Sayın valim..! Sayın vekilim…!  Bizim burada Ayvalarımızı kurutuyor, Şeftalilerimizi kurutuyor.  zeytinlerimizi kurutuyor, meyvelerimizi kurutuyor. astım hastası yapıyor. Bir tane taş ocağımız var. Yani 2 tane var, yan yanalar. Bu taş ocağının zamanı doldu. Zaman içersinde karayolları geçiyor diye yaptık, demiryolu geçiyor diye yaptık. Şu an demiryolları da bitti, karayollarıda bitti. Ben sizlerden destek istiyorum. Hem Ankara da, Hem Sakarya da bu taş ocaklarının daha böyle tehna evlerin barkların olmadığı, yerleşimlerin olmadığı bir yere kaydırın. Burayı iptal edilmesini istiyorum. Burada o zaman daha iyi tarım oalacak. Daha iyi doğa olacak. Mahf ediyor. Sizlerden bu ocağan kapıtılmasını istiyorum.”dedi ve nereye yapılması gereketiğini de söyledi.

“ Osmaneliye yapın orada tavuk kümesi bile yok, taş var. yerleşim yok oraya yapın” dedi

Pamukova Kaymakamı Recai Karal ise festivale destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi.

Büyük Şehir Belediye başkanı Toçoğlu da Festivale destek sözü verdi.

Festivale gelen Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu en iyi Ayvanın Pamukova da yeitştiğini söyledi. Gıda üretimine dikkat çekti. “İnsan oğlu zaman gelecek paranan yenmeyeceğini öğrenecek” dedi.

Vali Balkanlıoğu, “Eğer gıda ürtemezsek ayakta kalamıyız. İnsanoğlu zaman gelecek paranan yenmeyeceğini öğrenecek.  Topraklarımızda genişleme şansımız yok. En kaliteli gıdayı en çok ve en iyi nasıl üretiriz onun çarelerine bakmamız lazım. Maalesef son derece kaliteli topraklarımızı endrüstrinin sanayinin işgaline terk ediyoruz.  Ejdadımız verimsiz tepelere ev yaparken bizler en kiymeti topraklara ev ve binalar yapıyoruz. Zaman geldiği vakit uçağın, arabanın, bilgisayarin gelmedğini göreceğiz.

Hayatta kalmak için gıdaya ihtiyacımız var bizim,

Ancak çiftçilerimizin ürettiği bu ayvanın ve diğar ürünlerin değerinde satılması lazım. Şimdi çiftçimiz bu güzelim nefis  Ayvaları 2 liraya satabiliyor. Avrupa da Ayva 30 tl kadar fiyat buluyor. Arada birçok aracılar faydalanıyor. İşte bu festivallarin faydası bir araya gelipte Bunun katma değerini nasıl arttırabiliriz, çiftçimiz daha çok nasıl para kazanabilir Onun peşinde olmamız lazım.

Pazarlama sorunu fazla olmayan Ayvamızın çok daha iyi fiyatla daha kaliteli Pazar noktalarına ulaşması için bu konuda da kafa yormamız, kurumlar ve kurallar oluturmamız lazım. Vali Balkanlıoğlu,

‘TÜRKİYE VE DÜNYA DA EN KALİTELİ AYVA PAMUKOVA DA YETİŞİR’

Değerli arkadaşlar festivallerin bunada katkısı ve faydası olabilir. Türkiye nin her yerinden artık insanlar duydular. Türkiye de ve Dünya da en kaleteli Ayva Pamukova da yetişir” dedi.

Kürsüye son gelen Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz. Festivali Müthiş güzel olarak niteledi.

Ali İhsan Yavuz. “Bu festivalde bugün müthiş bir gün geçereceğiz ki herkesin tadı damağında kalacak. Bir sonraki festivali iple çekecek” dedi ve  Fesitvali olumlu ve başarılı bulduklarını söyledi Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz. Festivalin 1 günde bitmemesi gerektiğini söyledi.

“Ben bu organizasynnda rol alanlara öneriyorum. Bu kadar güzel etkinliği bir günde sonuçlandırmamamız gerekir diye düşünoyorum.  Ben Cevat Kesar Başkanımıza da bunu söyledim” dedi.

Pamukova Yerli ürünlerenin sergilendiği Pamukova Festivalinde organizasyonu düzenleyen ve katılan katkı sağlayanlar yanında Ayva yarışmasına katılan en iye Ayva yetiştiricisi 3 kişiye plaket ve ödülleri verildi. Ayva tatlısı ve Ayva recelini en iyi yapan 4 kişiye ödül ve plaketleri verildi.

İŞTE 3. YAPILAN  PAMUKOVA FESTİVALİNDE EN İYİ AYVA YETİŞTİRENLER.

1.Mekece Kalkınma Kooperatifi

2.Özgür Taş

3.İbrahim Çakır.

EN İYİ AYVA TATLISI YAPANLAR

1.Özlem Çakır.

2.Zekiye Çelik

3.Hatice Uysal

4.Sevcan Kavak.

EN İYİ AYVA REÇELİ

1.Lütfiye Akdeniz

2.Makbule Encel

3.Şükran Eryiğit

4.Ebru Ekşioğlu.

FESTİVALDE KATKI SI OLAN JÜRİ ÜYELERİ DE ÖDÜLLENDİRİLDİ.

1.TAŞPAKON (Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyon Başkanı) Gökhan TUFAN

2.Marmara Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi (EcecutliveChef) Osman Demirci.

3.Sakarya Profesoneller Aşçılar Yönetim Kurulu Başkanı Taner Öztürk

4.Avrupa Aşçılar Birliği Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı. İlker Erdoğan

5.Balıkesir Aşçılar Pastacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı. Levent Kaynak

6.YAPAD Yalova Aşçılar ve Pastacilar Derneği Yehetim Kurulu Başkanı Hakan Engin

7.ÇAPADER Çanakkale Profesyonel Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı  Recep Oral

8.İlçe Tarım Müdürü Ümit Oral

9.Şenanur Şekersoy

10.Nurettin Doğan

11.Hamdi Yel.

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2018, 14:07

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER