banner392

Pamukova Çöp Diyarı oldu.

Sakarya’nın Tarımsal anlamda en verimli arazilerine sahip olan Pamukova İlçesi Tarımsal alandaki verimliliği artırmak yerine, Maalesef çöpten gelir etmek için tarım alanlarına İstanbul’dan getirilen at pisliği, Dilovası’ndan getirilen kimyasal atıklar, Geyve ilçesinden, Osmaneli den getirilen her türlü evsel atıklar dahil her türlü çöpün buluşturulduğu diyar haline getirildi.

Pamukova Çöp Diyarı oldu.

 Sakarya’nın Tarımsal anlamda en verimli arazilerine sahip olan Pamukova İlçesi Tarımsal alandaki verimliliği artırmak yerine, Maalesef çöpten gelir etmek için tarım alanlarına İstanbul’dan getirilen at pisliği, Dilovası’ndan getirilen kimyasal atıklar, Geyve ilçesinden, Osmaneli den getirilen her türlü evsel atıklar dahil her türlü çöpün buluşturulduğu diyar haline getirildi.

 

Geçmişinde daha çok tarım ürünleri ile adından söz ettiren Pamukova kavunu ülke dışına kadar tanınmıştı, Bir dönem soğanı ile Ortadoğu ya kadar adını duyurmuştu.

 

2008 yılında Pamukova da o günün belediye başkanı AKP den H. Ferudun Turan’ın girişim ve çabaları ile Pamukova da tamda şehrin gelişmesine açık olan Eskişehir girişi yönündeki verimli topraklar üzerine getirilip kurulan Biosun denen (Evsel Atıklar Ayrıştırma) Fabrikası gün geçtikçe ilçenin geleceğine olumsuz yönde etkiler bir duruma geldi.

DİLOVASINDAN GELEN BİR TOZ ATIKTAN 6 KİŞİ ZEHİRLENMİŞ PAMUKOVA DA ALARM VERİLMİŞTİ

Karapınar Mahallesi sınırları içinde kalan ve D-650 Karayolunun üzerinde Sanayi Sitesi diye kurulan bölgede işletmeye açılan Biosun Fabrikası Pamukova’nın evsel atıklarını toplamak ve daha temiz bir ilçe için yeşil bayrakla gelmişti.

 

Yeşil bayrak zaman içinde turuncu bayrağa döndü. Pamukova dışından da Pamukova ya getirdiği atıklarla ilçe tam bir çöp bölgesine döndü.
Eneri Bakanı Taner Yıldız açılışı yapmıştı.

tam bir çöp bölgesi oldu.

 

Fabrika daha önce kurulduğu D-650 Karayolunun güney bölgesinden sonra şimdi de kuzey kesiminde kalan önemli bir araziyi de satın alarak o bölgeyi de açık alanda çöplerin bekletildiği bir çöp tarlasına döndürmesinden sonra orası da şimdi Pamukova’nın 2. Çöplüğü olarak çevreye koku yaymaya başladı.

Şimdilerde o açık alandaki yanan çöpler meğer İstanbul’dan getiren at pisliklerinin toplandığı yer olduğunu da öğrenmiş bulunuyoruz.

 

İstanbul’dan getirilen at pislikleri bilmeyenler için önemli bir görüntü merkezi durumuna geldi.

 

Pamukova böylece bir çöplük daha kazanmış oldu. İlçe ye Sakarya tarafından girenler orada yıllarca yanmaya devam eden bir çöplük görmeye alışmışlardı. Şimdi de Pamukova’dan otoyolla geçenler çıkışta da bir yanan çöplüğü daha görebiliyorlar.

 

Pamukova da 2009 yerel seçiminde tekrar alanlara belediye başkan adayı olarak çıkan Şimdiki başkan Cevat Keser bu çöp fabrikasına karşı olduğunu defalarca meydanlarda söylemiş ama seçildikten sonra bir daha çöple ilgili bir söz dahi etmedi.

Ayrıca seçimden sonra meclis üyelerini de bu ve benzeri tesisler için Almanya ya gönderdi ve orada benzer atık fabrikaları incelemelerine fırsat verdi. O günde Meclis üyelerinin imzaları ile Pamukova’nın tarımsal kalkınma modellerinin araştırılması yerine şimdiki Çöp Fabrikasının kurulması için onay verilmiş oldu.

Pamukova Tarımsal Yoldan çıkartarak şimdiki çöp diyarı olma yoluna sokmuşlardı.

 

Şimdi ise Pamukova ya günde tonlarca İstanbul, Kocaeli, Dilovası, Geyve, Sakarya, Bilecik ten çöpler gelmekte, Hatta İstanbul dan da getirilen tarlalara atılan zift şeklindeki çöp atık suları ise gübre diye yutturulmaya çalışılmaktadır.

Belediye ise çevre temizlik vergilerini cebe indirmekte, çöpler Biosun denen fabrika tarafından toplanıyor diye çöple ilgili şikayetleri galaya almamakta, sokarlar çöp içinde, çöp kutuları başında kadiler ve köpekler ise nöbet tutmaktalar.

Pamukova bu gidişle yakın zamanda bir daha Tarımsal kalkınmaya dönemeyecek şekilde arazileri üzerinde kurulan bu ve benzeri tesislerle çok büyük zararlar çekecek gibi görülükte. Vatandaşların şikayetleri dikkate dahi alınmamakta.

Çöp şehri olma yolunda hızla ilerleyen Pamukova ya böyle giderse Türkiye’nin başka yerlerinden de çöp geleceğinden endişe ediliyor. 

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2018, 12:14

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
yakup yalcın
yakup yalcın - 9 yıl Önce

Atık arıtma bedelini şahmelek pamukova belediye cöplüne döktürerek cebine indiren bir belediye başkanı var cevat keser büyük kazanclar ellde ediyor halkın saglıgıyla oynayarak üstelik akp kullanarak üstelik 6000 ton pakmaya kimyasal atıgı dolguyla gömdüren belediye başkanı elbet başbakanımız icabına bakacak akp yi haketmeyen belediye başkanı pamukova halkının saglıgı umrunda diyil tabi akşam oldugun da serdivandaki villasına cekilir pamukovalı lar kanser verem olsun

m.karay
m.karay - 9 yıl Önce

biosundan çöplüğe dökülüp oradan askeri alana akan pis su ?!... pamukova havzazının yeraltı sularına karışıyor.duyun yetkililer,çevreciler neredesiniz yerel basın siz nelerle meşgulsünüz.

pardus
pardus - 9 yıl Önce

çok güzel bir haber olmuş. ama sesimizi duyurmak zor. çünkü duymazlar. pamukovam adına üzülüyorum.

ismailkedikli
ismailkedikli - 9 yıl Önce

pislikten gecilmiyo pamukova

SIRADAKİ HABER