banner392

Biosun Pamukova’nın içinde olsa ne yapardık.

Pamukova ya 2008 tarihinde getirilen Biosun Katı Atık Tesislerinin fabrika yeri için eski kaymakamlık binası teklif edilmiş

Biosun Pamukova’nın içinde olsa ne yapardık.

Bu iddialar tamamen fabrika ortaklarından olan yönetim kurulu başkan vekili Hakan Alkan’a ait. 18 Kasım Salı günü Biosun fabrikasında basına verilen bilgilendirme toplantısında ilk defa fabrikanın kuruluşu kapasitesi ve neler yaptıklarını detaylı bir şekilde anlattılar.

Toplantıya Sakarya genelinde yayın yapan yerel ve genel basın mensupları katıldı. Fabrikada toplantı salonunda 2 saate yakın süren bilgilendirme toplantısı sırasında gazetecilerin sorularına da yanıtlar verildi.

2008 tarihinde Pamukova ya gelen Biosun fabrikasının Pamukova da kurulması için o günlerde belediye başkanı olan H. Ferudun Turan tarafından ihale açılarak fabrikanın Pamukova da yatırım yapması için öncülük yaptığı açıklandı. İhaleden sonra alt yapı çalışmalarına başlayan fabrikanın yer bulma konusunda sıkıntılar çektiklerini anlatan Fabrikanın ortaklarından Hakan Alkan “Pamukova ya gelmemiz için o günlerin belediye başkanı Sayın Hikmet Ferudun Turan ihale açarak bizlere yardımcı oldu. Daha sonra yerine gelen yeni belediye başkanı Sayın Cevat Keser de elinden gelen desteği verdi. Ancak o günlerde belediye borçlu ve zor durumdaydı. Yerler hipotekli olduğu için bizlere yeri için şehrin içinde yeşil bina teklif edildi. Bizde baktık inceledik ancak sonra şimdiki yerde karar kılındı yeni sanayi sitesi karşısındaki bu yerde çalışmalara başladık” dedi.

 

Bu sözler üzerine söz alıp soruyoruz. Peki; şehir içinde bahsettiğiniz yer eski kaymakamlık binası. Orası tam şehrin içinde eğer orada karar kılsaydınız, fabrikayı oraya yapar mıydınız? Diye soruyoruz. Hakan Alkan Yer olmadığı için, eğer şimdiki yer olmasaydı yapabileceklerini söylüyor. Pamukova’da da Biosun fabrikası daha gelmeden bazı incelemeler için Almanya ve Belçika ya götürülüp oradaki benzer katı atık fabrikalarında inceleme yaptırılan o günün meclis üyelerinin söylediklerine göre çöp arıtma tesislerinin şehirlerinin dışında olduklarını söylediklerini anlatıyoruz ve Hakan Alkan bey Alman ya, Belçika gibi yerlerdede yerleşim yerlerine yakın ve içinde de bu tesislerin kurulabildiğini söylüyor. Bizler Almanya ve Belçika’ya gitmedik, ama çevremizde kurulan Biosun fabrikasının hizmete girdikten sonra (2011 de üretime başladığını öğreniyoruz) Karapınar ve fabrikaya yakın olan yerleşim alanlarında yaşayanlar tarafından bizlere de sık sık şikayetler geliyor. Yaz aylarında fabrikadan çıkan kokudan rahatsız olduklarını söylüyorlar ve “Neden haber olarak yazmıyorsunuz” diye sitem bile ediyorlar.

 

PAMUKOVA BİOSUN FABRİKASI İLE İLGİLİ DAHA İLGİNÇ AYRINTILAR VAR.

Pamukovalılara bilgi aktarmak için ilk defa basın karşına çakan Biosun yetkilileri önemli bilgiler de verdiler.  

2008 Tarihinde Pamukova ya gelerek kuruluş çalışmalarına başladıklarını Şimdiki Yeni Sanayi sitesi içinde belediye ye ait yerde kuruluş izni aldıktan sonra başlattıkları alt yapı çalışmasının ancak 2012 yılında bittiğini ve üretime 2 yıl önce geçebildiklerini öğreniyoruz.

 

Tesisler kurulduktan sonra Pamukova da 29 yıl şimdiki yöneticileri ve sahipleri adına üretim yapacak, daha sonra tesisin belediyeye devri yapılacağını öğreniyoruz. Hatta kuruluş çalışmalarında başlaşan takvimin işlediğini ve kuruluş çalışmalarına 2008 de başlandığı için 5 yılın dolduğu 25 yıl sonra fabrikanın Pamukova Belediyesine devredileceğini de öreniyoruz.

 

Şu anda fabrikanın para ödeyerek aldığı yerlerin (Sanayi sitesi içinde kalan) belediye üzerine devrinin yapıldığını da öğreniyoruz. Biosun karşı tarafında gübre deposu olarak kullanmak için aldıkları yerlere önemli miktarda paralar ödendiği ve o yerlerinde devri için resmi çalışmalar başlattıklarını söyleyen Hakan Alkan 25 yıl sonra aldıkları yerler dahil fabrikanın tamamen Pamukova Belediyesinin olacağını söylüyor. 

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2018, 15:00

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER