banner392

Çocukları dudaktan öpmek, çocukta yanlış algıya neden oluyor.

Ebeveynler çocuklarına duyduğu sevgiyi en çok onları öperek ifade ediyor. Ancak uzmanlar çocuklarını dudaklarından öpen ailelerin bu davranışlarından kaçınmaları gerektiğini belirtiyor.

Çocukları dudaktan öpmek, çocukta yanlış algıya neden oluyor.

Okan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi, Pedagog Funda Ayra, dudaktan öpmenin, çocukların bedenlerinin kendilerine özel olduğunu hissetmelerini engellediğini söylüyor.

 

Anne-babalar için en sevdikleri varlıklar şüphesiz çocukları. Onlar bu sevgilerini çocuklarını sık sık öperek gösterseler de uzmanlar bu konuda aileleri uyarıyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Okan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi, Pedagog Funda Ayra “Çocukların bedenleri kendilerine özeldir. Çocukların cinsel kimliklerini kazandıkları dönemde, bedenlerinde özel bölgelerin olduğu, bu bölgelere bakmanın, dokunmanın, öpmenin herkes tarafından yapılmaması gerektiği, buna izin vermemeleri gerektiği onlara anlatılmalıdır” diyor. Ayra, çocukların yanaklarından öpülebileceğini anlatırken çocukların anne-babaları tarafından dudaklarından öpüldüğünde çocuğun bunun herkes için normal olduğunu düşünebileceğini ifade ediyor.

 

Ayra “Çocuklara bedenlerine kendi izinleri olmadan dokunulmasına izin vermemeleri gerektiği öğretilirken, onları dudaklarından öpmek çelişkidir. Dudaktan öpme davranışı, yetişkinlere özgü bir davranıştır ve ancak anne-baba birbirini bu şekilde öpebilir.  Anne-babalar çocuklarını yanaklarından öpmelidir. Çocuğa bu açıklama yapıldığı ve bu şekilde davranıldığı zaman çocuk kendi bedenine ve kimliğine saygı duyup, sahiplenmeyi öğrenecektir. Herkesin konumu farklıdır ve çocuk bunu, bu şekilde benimsemelidir. Aksi takdirde, çocuk bu davranışı başka insanlara, başka çocuklara karşı da genelleyecek ve normal kabul edecektir” diye konuşuyor.

 

“Freud’a göre 3-6 yaş aralığında yaşanan ve çocuğun kendi bedenini tanıdığı ve cinsel kimliğini fark ettiği dönem olan fallik dönemde çocukların ilgisi karşı cinse yöneliktir” diyen Ayra, Freud’un bu dönemdeki anne-erkek çocuk ve baba-kız çocuk ilişkisinin, kişilik gelişimini şekillendirdiğini söylediğini anlatıyor: “Bu süreçte her iki cinsiyetteki ebeveynin de yakın, anlayışlı, sıcak yaklaşımları ve tutumları çocuğun cinsel kimliğini kazanmasında yardımcı olur. Çocuğun hayranlığı bu yönde iken çocuğun libidosunun da gereksiz yere uyarılmaması ve çocukta yanlış bir algının oluşturulmaması gerekir.”

 

 
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2015, 10:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER